ЕКОНОМІЧНІ АСПЕКТИ МОТИВАЦІЇ ПЕРСОНАЛУ У СФЕРІ ТУРИЗМУ - Орлова, Віра; Худик, Наталія (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2026)
У статті досліджуються сучасні підходи до управління мотивацією персоналу туристичних підприємств у контексті конкурентного та нестабільного ринкового середовища. Акцент зроблено на інтеграції економічних, ціннісно-поведінкових і стратегічних вимірів мотивації для забезпечення стійких конкурентних переваг та підвищення якості туристичних послуг. Проаналізовано вплив зовнішніх факторів, таких як цифровізація, сезонність попиту, міграційні процеси, кризи та глобальні тренди в сфері туризму, на ефективність мотиваційних систем. Здійснено критичний огляд наукових досліджень у сфері мотивації персоналу, що показав недостатню інтеграцію мотиваційних механізмів у стратегічне управління туристичними підприємствами та обмеженість застосування традиційних моделей стимулювання, які не враховують індивідуальні потреби працівників і динаміку конкурентного середовища. Запропоновано концепцію адаптивної конкурентної мотивації, яка передбачає формування гнучкої системи стимулів, здатної оперативно реагувати на зміни ринку, очікування клієнтів і мотиваційні профілі персоналу. Концепція включає економічний, ціннісно-поведінковий та стратегічний виміри, що забезпечують комплексний вплив на продуктивність, залученість і лояльність працівників, а також на формування унікальних конкурентних переваг підприємства. Особлива увага приділяється індивідуалізації мотиваційних інструментів через використання мотиваційних карт працівників та механізмів зворотного зв’язку для оцінки ефективності стимулів. Дослідження також підкреслює важливість постійного моніторингу ефективності мотиваційних заходів та адаптації системи стимулювання до змін у внутрішньому та зовнішньому середовищі підприємства. Запропонований підхід сприяє не лише підвищенню продуктивності праці, а й формуванню культури залученості та взаємодії між керівництвом і персоналом, що є критично важливим для сталого розвитку туристичного бізнесу. Результати дослідження демонструють, що впровадження адаптивної конкурентної мотивації сприяє підвищенню якості обслуговування, задоволеності клієнтів та стійкості туристичного підприємства в умовах високої невизначеності. Практична цінність полягає у формуванні підґрунтя для трансформації людського капіталу в стратегічний ресурс розвитку підприємств сфери туризму.