ДОСВІД ТА ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ ПОДІЄВИХ АКТИВНОСТЕЙ В ЗАКЛАДАХ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА - Бондар, Наталія; Шаран, Лариса; Губеня, В’ячеслав; Посухова, Дар'я (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2026)
Економіка України з 2022 року й донині функціонує в умовах воєнного стану, дефіциту електроенергії, руйнування та втрати інфраструктури. Ключовими залишаються питання інфляції, виїзду працездатного населення за кордон, потреби в інвестиціях. Основу економіки країни складають галузі, що адаптувалися до війни, сільське господарство та активний сектор послуг. В умовах економічної нестабільності та високого рівня невизначеності розвиток ресторанного бізнесу потребує обґрунтованого добору інструментів, спрямованих на залучення нових споживачів, утримання наявної клієнтської бази. Традиційні підходи до організації обслуговування потребують перегляду, з урахуванням посилення конкурентного середовища, сезонних коливань попиту на ресторанні послуги, мінливості очікувань споживачів від рівня та якості послуг тощо. Актуалізується впровадження нових послуг, серед яких вагоме місце посідає подієве (івент) обслуговування. Цей підхід інтегрує гастрономічну концепцію закладу з емоційним досвідом споживачів, дозвіллєвими практиками та соціальною взаємодією, формуючи додану цінність ресторанного продукту. Подієвий напрям у діяльності закладів харчування передбачає організацію спеціальних форматів відвідування, як-от банкетне обслуговування, тематичні вечори, цільові бранчі, кулінарні майстер-класи, музичні події та інші заходи. Впровадження зазначених форматів сприяє підвищенню комерційної результативності закладу через зростання середнього чека, збільшення частоти повторних відвідувань і зміцнення споживчої прихильності. Розвиток івент-напряму дає змогу активізувати відвідуваність у періоди зниженого сезонного завантаження, раціональніше використовувати зали, персонал і виробничі ресурси, а також підтримувати сталий ритм роботи закладу протягом року. Актуальність дослідження зумовлена потребою вдосконалення подієвого напряму в діяльності закладів ресторанного господарства як елемента сталого розвитку ресторанного бізнесу. В статті представлено аналіз загальновідомих та інноваційних форматів подієвих заходів, наведено їх характеристики та приклади реалізації. Наукова новизна дослідження полягає у з'ясуванні перспективних напрямків подальшого розвитку івент-діяльності в ресторанному бізнесі.