ДІДЖИТАЛІЗАЦІЯ ЯК КЛЮЧОВИЙ ЕЛЕМЕНТ СИСТЕМИ УПРАВЛІННЯ ІННОВАЦІЙНИМ РОЗВИТКОМ ТУРИСТИЧНИХ ПІДПРИЄМСТВ ЧЕРКАСЬКОГО РЕГІОНУ - Чепурда, Ганна; Адаменко, Євгеній (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2025)
Метою статті є визначення ролі та значення діджиталізації як ключового елемента системи управління інноваційним розвитком туристичних підприємств Черкаського регіону. Цифрова трансформація стала критичним чинником підвищення ефективності та конкурентоспроможності бізнесу у всіх галузях, і туристична індустрія не є винятком. Швидка еволюція інформаційних технологій відкриває унікальні можливості для оптимізації операційних процесів, персоналізації клієнтського досвіду та розширення ринків. Для туристичних підприємств Черкаської області, яка має значний потенціал у сфері культурного, історичного та екологічного туризму, інтеграція цифрових інструментів може стати рушійною силою інновацій та сталого зростання. Дослідження має на меті обґрунтувати методологічні підходи та практичні інструменти цифрової трансформації туристичних підприємств, акцентуючи увагу на стратегіях, які сприяють їхній стійкості в умовах швидкозмінного економічного середовища. Використовуючи цифрові платформи, аналітику даних та автоматизацію, туристичні підприємства можуть удосконалити процеси прийняття рішень, оптимізувати управління ресурсами та зміцнити свої позиції як на регіональному, так і на глобальному ринках. Водночас дослідження прагне виявити унікальні виклики, що перешкоджають впровадженню цифрових технологій, такі як обмежені фінансові ресурси, недостатня цифрова грамотність та інфраструктурні прогалини. У статті також наголошується на необхідності співпраці між зацікавленими сторонами, зокрема органами державної влади, приватним бізнесом і науковими установами, для створення екосистеми, сприятливої для інновацій. Особливу увагу приділено ролі державної політики та державно-приватних партнерств у забезпеченні доступу до цифрових інструментів, розвитку навичок та стимулюванні інвестицій у технологічну інфраструктуру. Крім того, стаття робить внесок у ширше обговорення сталого розвитку, досліджуючи, як діджиталізація може сприяти екологічній та культурній стійкості туристичного сектору. Застосування цифрових технологій, таких як віртуальні тури, доповнена реальність та онлайн-маркетинг, не лише покращує залучення клієнтів, а й мінімізує екологічний вплив традиційних туристичних практик. Ці технології дозволяють підприємствам зберігати унікальну культурну та природну спадщину регіону, створюючи цінність для місцевих громад та зацікавлених сторін. У цьому контексті діджиталізація позиціонується як невід’ємний чинник формування майбутнього туристичної галузі, забезпечуючи її адаптацію до глобальних трендів і відповідність принципам сучасної цифрової економіки. Дослідження є частиною комплексного вивчення управління інноваційним розвитком туристичних підприємств, систематизуючи наукові та практичні основи для ефективного прийняття рішень в епоху цифрової трансформації.