ІННОВАЦІЙНА СТРАТЕГІЯ PET-ТЕРАПІЇ В ІНДУСТРІЇ ГОСТИННОСТІ - Польова, Олена (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2025)
Розглянуто інноваційну стратегію розвитку закладів харчування на основі концепції Pet-терапії, яка поєднує взаємодію з тваринами та надання гастрономічних послуг. Мета статті – формування інноваційної стратегії на основі концептуального підходу Pet-терапії у закладі харчування для конкурентних переваг на ринку індустрії гостинності. Вивчено перспективи впровадження таких стратегій в Україні, враховуючи сучасні виклики, пов’язані зі зростанням рівня стресу в суспільстві. Pet-терапія сприяє зниженню рівня стресу, покращенню психоемоційного стану клієнтів, підвищенню їхньої лояльності та формуванню культури гуманного ставлення до тварин. Результати дослідження показали, що такі заклади можуть стати важливим соціальним інструментом для емоційного відновлення населення, особливо у воєнний та післявоєнний період. Антистрес-кафе може поєднувати зони для відпочинку з тваринами, інтерактивні майданчики, освітні заходи та лекції про догляд за тваринами. Розглянуто ключові особливості впровадження інноваційної стратегії у діяльності антистрес-кафе з тваринами, які включають в себе терапевтичний ефект, соціальну відповідальність, гнучкий формат закладу, орієнтацію на цільову аудиторію, маркетингову стратегію. Розроблено схему інноваційної стратегії розвитку кафе на основі концепції Pet-терапії, яка поєднує емоційний комфорт в закладі харчування, сучасні тренди та турботу про тварин, забезпечуючи конкурентні переваги на ринку. Впровадження партнерств із притулками для тварин, просвітницьких заходів та інтеграція цифрових технологій, зокрема мобільних додатків, значно підвищує ефективність таких інноваційних проєктів. Інноваційні антистрес-кафе стають конкурентоспроможними на ринку, забезпечуючи не лише якісні послуги харчування, а й соціальну відповідальність. Розглянуто популярні антистрес-кафе з тваринами у світі та в Україні. Доведено, що Pet-терапія в закладах харчування відкриває нові перспективи для розвитку індустрії гостинності, гармонійно поєднуючи елементи терапії, гастрономічного сервісу та соціальної підтримки. Розглянуто можливість розширення концепції на утримання не лише котів, але й інших видів тварин, що дозволяє створити унікальний досвід для різних цільових аудиторій.