ЕКОЛОГІЧНІ АСПЕКТИ ЗАСТОСУВАННЯ ВИСОКОЧАСТОТНОГО ВИПРОМІНЮВАННЯ В ХАРЧОВІЙ ПРОМИСЛОВОСТІ - Грищишин, Віктор (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2024)
Метою статі є виявлення аспектів екологічного впливу застосування високочастотного випромінювання у харчовій промисловості. В статті проаналізовано системи контролю над якістю та безпечністю продукції на глобальному ринку та українському зокрема. З’ясовано, що найпоширенішими системами контролю є HARPС (Hazard Analysis and Risk-based Preventive Controls) та GFSI (Global Food Safety Initiative). Крім того виявлено, що на українському ринку харчових продуктів станом на 2018р. відбувається процес впровадження норм HARPС, але без обов’язкової сертифікації. Виявлено відсутність систем та норм, які б регулювали безпечність для екосистеми використання певних технологій у харчовій промисловості. У статті розглянуто екологічні наслідки використання високочастотного випромінювання (ВЧВ) у харчовій промисловості. Описано вплив таких технологій на якість продукції, зменшення використання хімічних добавок, покращення умов зберігання харчових продуктів та їхню безпечність. Авторський внесок дослідника полягає у намаганні виявити вплив ВЧ-випромінювання на екосистему Землі через погляд на технологію як на вид електромагнітного випромінювання. Новизна дослідження міститься у викладених наслідках використання ВЧ-випромінювання. Застосування комплексного підходу до аналізу та оцінки екологічних ефектів, пов’язаних з виробничими процесами та споживацькими шаблонами, дозволив зробити висновок щодо неоднозначної безпечності використання ВЧ-випромінювання у харчовій промисловості. Зокрема, через призму електромагнітного випромінювання за умови наявності певних факторів його вплив може становити значну шкоду для навколишнього середовища. Однак, невисока вірогідність збігу цих чинників наводить приклади позитивного впливу на екологію, зокрема зменшення хімічних та теплових викидів в атмосферу та економії невідроджуваних природніх джерел енергії.