МОТИВАЦІЙНІ ЧИННИКИ ТА ПРИНЦИПИ УПРАВЛІННЯ МАТЕРІАЛЬНИМ СТИМУЛЮВАННЯМ ПЕРСОНАЛУ ПІДПРИЄМСТВ ТУРИСТИЧНОГО БІЗНЕСУ - Герман, Ірина (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2023)
У статті систематизовано теоретичну базу та методичні розробки, які стосуються визначення мотиваційних чинників і принципів управління матеріальним стимулюванням персоналу підприємств туристичного бізнесу. Представлено аналіз теоретико-методичних розробок щодо термінологічної бази та сутнісної характеристики низки дефініцій, які стосуються питань, пов’язаних із мотивацією та матеріальним стимулюванням персоналу підприємств туристичного бізнесу. Метою статті є розгляд і формулювання на прикладі підприємств готельного господарства мотиваційних чинників і принципів управління матеріальним стимулюванням персоналу. На прикладі підприємств готельного господарства досліджено методи та форми застосування сучасних інструментів мотивації персоналу. Під час наукового дослідження використані аналітичні, статистичні методи, методи порівняння тощо. На основі розглянутої класифікації форм мотивації доведено, що матеріальне стимулювання персоналу належить до найбільш важливої форми мотивації. Для розподілу фонду стимулювання запропоновано використовувати систему міжпосадових коефіцієнтів, яка враховує внесок кожного працівника в досягнення цільового показника в господарській діяльності підприємства. Акцентовано увагу на особливостях застосування в реальних умовах ведення туристичного бізнесу в Україні тих принципів управління матеріальним стимулюванням, що не суперечать вимогам воєнного стану в країні. Досліджено сучасний стан на ринку туристичних послуг, у т. ч. підприємств готельного господарства щодо плинності кадрів, рівня заробітної плати та їх динаміки протягом останніх декількох років. Відповідна увага приділена розкриттю сутності мотиваційних чинників щодо залучення більш кваліфікованих кадрів для закладів готельно-ресторанного бізнесу. Запропоновано відповідні заходи щодо зменшення плинності кадрів у сфері туризму, зокрема підприємств готельного господарства, заохочення до працевлаштування на цих підприємствах випускників вищих навчальних закладів, які опанували, в першу чергу, спеціальність «Туризм» і «Готельно-ресторанна справа». Результати дослідження можуть бути корисними для працівників сфери туризму, готельно-ресторанної справи, сфери послуг у цілому; науковців, викладачів, студентів вищих навчальних закладів, які опановують, зокрема, спеціальності «Туризм» і «Готельно-ресторанна справа».