ТУРИЗМ 4.0: СТАЛІСТЬ ТУРИСТИЧНИХ ЦІННОСТЕЙ - Онищук, Наталя; Корж, Наталія (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2023)
Впровадження штучного інтелекту у напрямки сталого туризму є складним і багатогранним поняттям, яке потребує налагодження балансу інтересів всіх зацікавлених сторін. Проте, туристична індустрія стикається з багатьма викликами; головним з яких є відсутність інтелектуальних систем туризму, які налагоджують комунікацію в процесі обслуговування та позбавлені механізмів формування туристичного досвіду. В царині цих викликів загальна мета статті полягала в тому, щоб розробити методичну базу для інтелектуальної системи, орієнтованої на враження від туризму, яка враховує соціальні та технічні перспективи. Теорія соціально-технічних систем була прийнята як теоретична основа, а для розробки системи розумного туризму і процесу її організації була використана методологія Design Science Research. Розроблено синтезовану модель інтелектуального туризму, яка складається з підсистем, взаємодій та результатів оцінювання. Модель переслідувала забезпечення синергії та стійкості в інтелектуальних системах туризму та оптимізацію цінностей для всіх зацікавлених сторін у туризмі. У попередніх дослідженнях призначення інтелектуальних систем в туризмі зосереджувались но на пошуку та обробці інформації. Це дослідження розширює можливості інтелектуальних туристичних систем до підтримки спілкування, прийняття рішень та консультацій щодо культурних цінностей.