ВИЗНАЧЕННЯ ПОКАЗНИКІВ ВІДВІДУВАНОСТІ ЯК ВАЖЛИВОГО КРИТЕРІЮ ІВЕНТ МЕНЕДЖМЕНТУ В СФЕРІ ПОСЛУГ - Веретюк, Костянтин; Неілеко, Сергій; Антоненко, Артем; Зараховський, Олександр (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2023)
У статті розглянуто визначення показників відвідуваності як важливого критерію івент-менеджменту. Сучасність корегує нові вимоги до обслуговування різних заходів. Одним із критеріїв успішного проведення івент-заходу є визначення прогнозованої кількості відвідувачів. Кількість гостей одного івент-заходу не є невідомою величиною, так само як і не є наслідком збігу обставин. Якісний менеджмент заходу характеризується тим, що кількість відвідувачів може бути передбачена максимально точно, адже ця кількість гостей планується з точки зору оптимального івент-заходу. Крім того кількість відвідувачів можна оптимізувати, керуючи нею перед самим заходом і в процесі його проведення, відхилення в кількості гостей вимагають усвідомленої реакції. Концепції, теоретичні методи та основи застосування методів визначення показників відвідуваності івент-заходів часто розглядаються вітчизняними та зарубіжними вченими, що свідчить про необхідність вирішення різноманітних задач у цьому контексті. Розроблено критерії для прогнозування кількості відвідувачів івент-заходу. Правильне визначення кількості гостей важливе в зв’язку з тим, що порожні зали настільки ж критичні для сприйняття події, як і довгі черги. Для фінансового успіху необхідна велика кількість учасників, але перевищення допустимої місткості загрожує різного роду ризиками і проблемами. Визначено важливість показників відвідуваності: середня тривалість перебування, середня кількість відвідувачів, відносна тривалість перебування, коефіцієнт відвідувачів, коефіцієнт варіації, пікова зайнятість, середня зайнятість, заповнюваність. Це дозволяє підрозділам івент-менеджменту та керівникам бізнесу налаштовувати ресурси, процедури, показники, стандарти тощо, необхідні для ефективнішої реалізації заходів. При тривалому або подовженому заході за даними критеріями можуть бути оцінені певні складові частини заходу, дні або місця їх проведення. Завдяки цьому виділяються основні «центри тяжіння» (зони з високою кількістю відвідувачів) і «вузькі місця» (зони з високим ступенем використання місткості).