ВПЛИВ БІОЛОГІЧНО АКТИВНИХ РЕЧОВИН ВІВСА ТА ЛЮЦЕРНИ НА ЖИРНОКИСЛОТНИЙ СКЛАД М’ЯСА ГУСЕЙ ПРИ ЗБЕРІГАННІ - Майборода, Данііл; Данченко, Олена (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2023)
Стаття розкриває результати дослідження впливу біологічно активних речовин вівса та люцерни на жирнокислотний склад м’яса гусей породи «Легарт Датський» під час його зберігання. Актуальність дослідження обумовлена як постійно зростаючою популярністю м’яса птиці на світовому ринку, так і необхідністю адаптації до стратегії ЄС «Від ферми до виделки», яка акцентує увагу на збалансованому, сталому та екологічно чистому виробництві продуктів харчування. Аналіз літературних джерел засвідчив, що біологічно активні речовини рослин можуть покращити якість отримуваного м’яса і сприяти її збереженню при технологічній обробці. Основною метою даного дослідження є встановлення впливу застосування біологічно активних речовин вівса посівного (Avena Sativa) та люцерни (Medicago sativa) в раціоні гусей на процес перекисного окиснення ліпідів та жирнокислотний склад отриманого м’яса при низькотемпературному зберіганні. Об’єктом дослідження обрані гуси породи Легарт Датський. М’ясо цих гусей дієтичне, оскільки жир накопичується переважно у підшкірному шарі. Скоростиглість і висока конверсія корму робить цих гусей придатними для реалізації у ранньому забійному віці. Через зазначені особливості гуси породи Легарт Датський є перспективними для промислового виробництва. В результаті дослідження було визначено, що додавання домішки вівса та люцерни в раціоні гусей призводить до покращення жирнокислотного складу отримуваного м’яса, а саме збільшується вміст ω3-жирних кислот. На 90-ту добу низькотемпературного зберігання також встановлено підвищення вмісту цих кислот в дослідних групах. За дії біологічно активних речовин вівса та люцерни в зразках м’яса спостерігалось подовження стану прооксидантно-антиоксидантної рівноваги. Результати дослідження можуть мати практичне застосування в галузі виробництва та зберігання м’яса і м’ясопродуктів, сприяти покращенню якості м’яса та його поживних властивостей.