ПРОЕКТНІ ІННОВАЦІЙНІ РІШЕННЯ У СФЕРІ ТРУДОВИХ ВІДНОСИН В ТУРИЗМІ ТА ГОТЕЛЬНО-РЕСТОРАННОМУ БІЗНЕСІ В УМОВАХ ВОЄННОГО СТАНУ - Бєляєва, Світлана; Герман, Ірина; Сергієнко, Ганна (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2023)
У статті систематизовано основні чинні нормативні документи щодо трудових відносин під час дії воєнного стану в Україні, акцентовано увагу на відповідних змінах до нормативно-правової бази з питань кадрової роботи на підприємствах із урахуванням особливостей та специфіки організації праці в туристичних фірмах, на підприємствах індустрії гостинності. Розглянуто низку проектних пропозицій щодо удосконалення кадрової роботи на туристичних підприємствах і в готельно-ресторанному бізнесі в умовах воєнного стану. Запропоновано відповідні проекти з питань організації трудових відносин на території України з урахуванням різного ступеню забезпечення туристичною інфраструктурою. Представлено аналіз теоретико-методичних розробок щодо термінологічної бази та сутнісної характеристики низки дефініцій, які стосуються питань, пов’язаних із проектними роботами в сфері туризму та готельно-ресторанного бізнесу та інноваціями. Відповідна увага приділена розкриттю сутності інвестиційних проектів для туристичних підприємств і закладів готельно-ресторанного бізнесу. Мета дослідження – розробка пропозицій для реалізації інноваційних проектних рішень у сфері трудових відносин в туризмі та готельно-ресторанному бізнесі в умовах воєнного стану. Під час наукового дослідження використані аналітичні, статистичні методи, методи порівняння тощо. У статті доведено, що керівна ланка на підприємствах сфери туризму та готельно-ресторанного бізнесу повинна бути обізнана щодо змін у законодавстві України, пов’язаних із дією воєнного стану; дотримуватися всіх вимог, обумовлених у відповідних нормативно-правових документах. У той же час працівники мають також враховувати певні обмеження в трудових відносинах, пов’язаних із дією воєнного стану в країні. Значна увага в статті приділена питанням інформування працівників про їх права та обов’язки, пов’язані зі змінами в умовах праці, зокрема щодо відпусток, заробітної плати, тривалості робочого дня та видів робіт. Стаття узагальнює аргументи щодо значення кваліфікаційного рівня та напряму освіти працівників; підвищення кваліфікації як керівного складу підприємства, так і персоналу. Акцентовано увагу й на необхідності контролю за дотриманням вимог законодавства України про працю. За результатами дослідження зроблено висновки про те, що проектні рішення у сфері трудових відносин в туризмі та готельно-ресторанному бізнесі в умовах воєнного стану можуть стосуватися як інвестицій в діяльність галузі й окремих суб’єктів господарювання в сфері туризму та готельно-ресторанного бізнесу, так і стимулювання персоналу до розробки та впровадження інноваційних проектів. Результати дослідження можуть бути корисними для працівників сфери туризму, готельно-ресторанної справи, сфери послуг у цілому; науковців, викладачів, студентів вищих навчальних закладів, які опановують, зокрема, спеціальності «Туризм», «Готельно-ресторанна справа».