ПРИНЦИПИ РАЦІОНАЛЬНОГО ОПОДАТКУВАННЯ В ГЛОБАЛЬНОМУ ПРОСТОРІ - Васюренко , Лариса (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2022)
Питання існування сучасної економіки в глобальному просторі багато в чому залежить від пріоритету розвитку соціальної сфери, людського потенціалу, підвищення якості життя, зниження бідності, безробіття та створення ефективної соціальної сфери. Держава, якщо хоче бути справедливою, зобов’язана допомагати непрацездатним та незаможним громадянам-інвалідам, пенсіонерам, сиротам, з тим щоб життя таких людей було гідним, а основні блага були б для них доступними. Запорукою досягнення є вирішення класичної проблеми ефективного функціонування економічної системи-задоволення безмежних і постійно зростаючих потреб суспільства в жорсткій умові постійної обмеженості ресурсів. Важливою є адекватна оцінка впливу можливих змін у податковому просторі на соціальний розвиток не тільки на рівні країни в цілому, але і на рівні глобального простору. Комплексний розвиток економіки можливий тільки з урахуванням збалансованості інтересів господарюючих суб’єктів і держави, що має відображатися у фінансовій політиці. При цьому трансформація бюджетно-податкової системи повинна враховувати стадію економічного розвитку країни. За основу розробки критеріальних показників оцінки ефективності використання державних ресурсів на реалізацію соціальної політики прийнято інформаційний масив сукупності регіональних економік та кількість соціально-економічних показників. Окреслено базові ознаки, які характеризують стан соціальної орієнтованості державної політики країн у кореляції сфер соціальних видатків та національної системи оподаткування. Визначено, що з метою визначення раціональності та результативності діючої системи оподаткування та впливу її у сфері забезпечення соціальних гарантій держави, збільшення ступеня соціальної захищеності найбільш нужденних верств населення необхідно застосовувати методичний підхід з використанням багатовимірної статистичної процедури, кластерного ранжування, яка дозволяє визначити основні характеристики досліджуваних об’єктів для моделювання системи фінансового забезпечення державних соціальних видатків, побудовану за принципом раціонального оподаткування.