ІННОВАЦІЙНІ МЕТОДИ ТА ТЕХНОЛОГІЇ ПРИГОТУВАННЯ ДЕСЕРТНОЇ ПРОДУКЦІЇ - Нещадим, Людмила (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2021)
Сучасні ринкові умови вимагають постійного покращення та застосування інноваційних технологій в сфері харчової промисловості. Остання тенденція розвитку харчової промисловості в Україні та світі ‒ посилення інтеграції та глобалізація, що приводить до стабільного економічного зростання та забезпечення конкурентоспроможності харчової промисловості. Важливою умовою впровадження інноваційних технологій та методів у харчову промисловість є оцінка їх ефективності, яка багато в чому залежить від об’єкта оцінки, типу ефекту, підходу до оцінки ефективності. Мета статті ‒ проаналізувати інноваційні методи та технології виробництва десертної продукції, промоніторити нові функціональні десерти та покращення їх харчової цінності. Перспективним напрямом розробки функціональних продуктів є десертна продукція зі зниженою енергетичною цінністю та пониженим вмістом цукру. Новітні напрями та течії щодо покращення якості харчових продуктів за умови зниження калорійності та підвищення харчової цінності зумовлюють створення інноваційних видів десертної продукції функціонального призначення. В статті досліджено основні технології виготовлення десертної продукції зі зниженим вмістом цукру. Одним із інноваційних шляхів пониження вмісту цукру в десертній продукції є запропоноване науковцями-технологами використання природних цукрозамінників. Разом із природними цукрозамінниками в харчовій промисловості широко застосовують штучні ‒ це підсолоджувачі, які використовуються з метою надання солодкого смаку продуктам харчування. Проаналізовано природні та штучні цукрозамінники, їх користь та шкоду від використання. Впровадження інноваційних технологій щодо зменшення вмісту цукру в десертній продукції шляхом використання цукрозамінників дає змогу розширити асортимент десертів, покращити біологічну цінність продукції, задовольнити сучасні потреби споживачів та підвищити конкурентоспроможність даної продукції на ринку.