РЕСУРСНИЙ ПОТЕНЦІАЛ ЕТНІЧНОГО ТА ПОДІЄВОГО ТУРИЗМУ В ЧЕРКАСЬКІЙ ОБЛАСТІ ДЛЯ ПАТРІОТИЧНОГО ВИХОВАННЯ ТА РОЗВИТКУ НАЦІОНАЛЬНОЇ СВІДОМОСТІ - Старинець, Олена; Шестель, Олена (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2022)
У статті представлено аналіз перспектив розвитку внутрішнього етнічного туризму та подієвого, зокрема фестивального туризму в Черкаській області. Розвиток етнічного та подієвого туризму сприятиме патріотичному вихованню молоді та формуванню національної свідомості та самоідентифікації, що нині є дуже актуальним в умовах повномасштабного вторгнення та необхідності об’єднання нації. Після закінчення війни країні будуть потрібні національно свідомі громадяни, а відвідування етнофестивалів та інших подібних заходів цьому сприятиме. Актуальність дослідження пояснюється недостатнім висвітленням у науковій літературі питання етноподієвого туризму Черкащини. Дослідження розкриває перспективи розвитку етнічного та подієвого туризму в Черкаській області, а також особливості туристично привабливої культури, традицій, фестивалів регіону. Для визначення стану та теоретичного обґрунтування перспектив розвитку вітчизняного етнотуризму та подієвого туризму в Черкаській області як методи дослідження використано теоретичний аналіз та систематизацію наукової літератури, а також такі методи емпіричного дослідження як порівняння, узагальнення, спостереження. У статті доведено, що Україна загалом і Черкаська область зокрема мають значний потенціал для запровадження етнотурів та етнофестивалів, враховуючи наявні етнотуристичні ресурси. Проведення етнофестивалів, що представляють унікальні традиції, автентичні обряди та звичаї, унікальну національну кухню, гостинність українців, сприяє збільшенню кількості туристів, патріотичному вихованню та формуванню національної свідомості. Доцільно розробляти нові етнопрограми з урахуванням народних звичаїв і традицій. Водночас розвиток етнічного та подієвого патріотичного туризму сприятиме збереженню та актуалізації культурно-історичного потенціалу України як держави, народ якої має свій національний менталітет.