СПА-ІНДУСТРІЯ ЯК ДЕТЕРМІНАНТ РОЗВИТКУ МЕДИЧНОГО ТУРИЗМУ - Смочко, Наталія; Лужанська, Тетяна; Смочко, Максим (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2022)
У статті розглянуто актуальне питання особливостей становлення, функціонування та перспектив розвитку СПА-індустрії як одного з напрямків медичного туризму. Основною метою статті є аналіз сучасного стану розвитку СПА-індустрії. Під час наукового дослідження використані інформативно-аналітичні методи, методи порівняння, статистичний, прогнозний тощо. У роботі зазначено, що останнім часом виникає необхідність вжиття заходів із стимулювання розвитку спа-курортів, яке базується на застосуванні інноваційних підходів. Конкуренція спонукає спа-заклади створювати нові продукти, використовувати нову інноваційну маркетингову технологію та канали збуту, виходити на нові цільові групи споживачів. В умовах структурної перебудови економіки України особливого значення набуває вдосконалення форм і методів регулювання розвитку спа-курортної сфери. Дієвим механізмом стимулювання розвитку даної сфери є залучення інвестицій через схеми державно-приватного партнерства. Українське СПА увібрало в себе різні елементи світової СПА-індустрії, але головним чинником розвитку залишаються національні традиції, вітчизняна школа курортології. Наукова новизна статті заключається у тому, що на основі опрацювання значного аналітичного матеріалу обґрунтовано ефективність функціонування СПА-індустрії як медичного туризму в Україні, обґрунтовано розвиток курорту як екополісу. Практичне значення одержаних результатів полягає у тому, що доведено на основі діяльності провідних СПА-центрів у курортних містах України те, що різноманітність та унікальне поєднання природних ресурсів спа-курортів є базою для створення обґрунтованих спа-методик, програм і концепції відпочинку, оздоровлення і естетики. Це дає підстави стверджувати, що необхідно проводити заходи із стимулювання розвитку СПА-курортів на основі застосуванням інноваційних підходів, що в подальшому дасть поштовх для розвитку медичного туризму, як національного, так і міжнародного. У статті зазначається, що основою подальшого розвитку СПА-курортів України має стати еколого-економічне природокористування, державний контроль і регулювання збереження, ефективного використання, економічного відтворення унікальних природних лікувальних ресурсів України з можливістю створення екополісу.