РЕАЛІЇ РОЗВИТКУ КАРНАВАЛЬНОГО ТУРИЗМУ В УКРАЇНІ - Лущик, Марія; Гуцало, Діана (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2022)
Наукове дослідження присвячене аналізу особливостей розвитку карнавального туризму в Україні. Здійснено характеристику напрацювань вітчизняної туризмознавчої науки щодо досліджень карнавального туризму як в Україні, так і у світі. За результатами моніторингу карнавальних подій в Україні, виявлено специфічні риси українського карнавалу: організаційні (наявність карнавального «маршу»; підготовка до проведення карнавалу на рівні громадського управління: складення програми заходу, проведення реєстрації учасників, формування призового фонду тощо; підготовка, на належному рівні, учасників карнавальної ходьби: пошиття/ купівля костюмів, масок та прикрашання транспортних засобів відповідно до теми заходу; використання народних пісень та музичних інструментів) та стилістичні (обов`язкова конкретна тематика карнавалу; в деяких видах карнавалів − наявність обрядів, повязаних з ворожінням, очищенням від нечисті та направлених на «благословення»; відображення народних повір’їв, приказок, легенд, казок у формі невеликих театральних дійств, де кожен учасник виконує певну роль). Досліджено ринок карнавального туризму в Україні, охарактеризовано особливості організації карнавалів різного тематичного спрямування: релігійного, розважального та культурного. Описано найвідоміші карнавальні події України (Маланка, День міста, День сміху, День знань, Хелоувін, театральні та іменні карнавали). Проаналізовано пропозиції турів даного виду туризму в асортименті програм внутрішніх туроператорів України («Патріот», «Відвідай», DM ТУР СЕРВІС, «ДінайТур», «Рожева Чайка»). На підставі комплексного аналізу щодо рівня розвитку карнавального туризму, констатовано його низьку популярність в Україні, слабку обізнаність про даний вид туризму як серед українців, так і серед іноземців, скромне видове різноманіття карнавалів, локальний, місцевий характер карнавального руху в державі, відсутність правового регулювання карнавального ринку та відсутність в достатній мірі інструментів для заохочення брати участь в карнавалах.