ІМПЛЕМЕНТАЦІЯ УПРАВЛІННЯ ЯКІСТЮ В ТУРИСТИЧНОМУ ПІДПРИЄМСТВІ - Безугла, Людмила; Пилипенко, Ганна; Бондаренко, Людмила (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2022)
У статті досліджено особливості та основні характеристики управління якістю в туристичному підприємстві. Досліджено сутність поняття якості та її види. Розглянуто специфіку управління якістю в індустрії туризму вцілому. Встановлено, що узагальнене поняття якості в туристичному підприємстві зазвичай аргументується задоволенням потреб клієнта, а тому туристичне підприємство має надавати послуги або продукцію відповідно до попиту споживача. Доведено, що для забезпечення високого рівня управління якістю туристичного підприємства в умовах конкуренції та диверсифікації пропонованих послуг туристичне підприємство має переорієнтуватися на використання міжнародних стандартів. Встановлено, що туристичному підприємству, реалізовуючи свою діяльність, важливо не тільки забезпечити необхідний рівень обслуговування і здатність задовольнити потреби клієнтів, а також здійснювати формування саморегулюючої системи вдосконалення якісних характеристик бізнес-процесів. Управління якістю туристичних послуг розглядається фахівцями як управлінська діяльність в умовах динамічного попиту та змін ринкового середовища, яка передбачає визначення вимог до якості обслуговування, оцінку та контроль параметрів якості, розробку заходи щодо підвищення якості туристичного продукту на кожному етапі формування та реалізації. У процесі реалізації менеджменту якості на туристичному підприємстві важливим елементом є забезпечення планомірної та органічної взаємодії кожної з підсистем на кожному етапі управління. Впровадження ефективної системи управління якістю на туристичному підприємстві неможливо здійснити без урахування впливу кваліфікованого персоналу на підвищення якості обслуговування клієнтів, туристичних агентів та контрагентів. На нашу думку, ключовим у процесі впровадження, є формування груп якості, метою яких є врахування точки зору персоналу в процесі вирішення стратегічних завдань щодо підвищення якості діяльності туристичного підприємства. Ефективність виконання завдань щодо впровадження управління якістю на туристичному підприємстві має стати критерієм науковості щодо процесу управління, що дозволить встановити рівень знання та використання на практиці закономірностей управління якістю послуг.