ПЕРСПЕКТИВИ РОЗВИТКУ КУЛЬТУРНОГО ТУРИЗМУ НА ЧИГИРИНЩИНІ - Чепурда, Лариса; Шестель, Олена (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2026)
У дослідженні розглянуто поняття «культурний туризм», окреслено перспективи розвитку цього виду туризму на Чигиринщині. Чигиринщина має унікальний потенціал для розвитку культурного туризму, оскільки вона є осередком козацької державності та духовності України. У процесі аналізу визначено, що одним з основних туристичних об’єктів на Чигиринщині є Національний історико-культурний заповідник «Чигирин», до якого входять резиденція Богдана Хмельницького, Замкова гора, Іллінська церква (1653 р.), Замчище (місце, де колись стояв палац Хмельницьких), культурна пам’ятка «Три криниці» (гідрологічна пам’ятка, з якою пов’язано безліч легенд про козацьку дружбу та цілющу силу води), Холодний Яр (Мотронинський монастир, дуб Максима Залізняка і Гайдамацький став). Преспективними об’єктами для розвитку культурного туризму є також музейно-етнографічні локації, як музей Богдана Хмельницького в Чигирині, етнографічний музей «Українська хата», Медведівка та Стецівка (села, де збереглися старовинні дерев’яні церкви та працюють краєзнавчі музеї, присвячені Холодноярській республіці). Проаналізовано досвід національних туроператорів з організації турів на Чигиринщину, у тому числі з метою культурного туризму. Найчастіше організовують туристичні подорожі туроператори МакСіма тур та Alf. У перспективі розвиток культурного туризму на Чигиринщині може бути зорієнтований на створення не просто статичних музеїв, а інтерактивних центрів живої історії, що передбачає реконструкцію побуту XVII століття, де відвідувачі зможуть не лише побачити зброю, а й відвідати різноманітні майстер-класи з козацьких бойових мистецтв або традиційного частування. Залученню туристів на Чигиринщину сприятиме перехід від моделі «музейного споглядання» до моделі «живого досвіду», організації різноманітних фестивалів, концертів тощо, оскільки туристи зацікавлені не в звичайному спогляданні пам’ятників, а в зануренні в епоху через побут, кухню та участь у традиційних обрядах. Це дозволить перетворити регіон з об’єкта «одного дня» на повноцінний туристичний хаб. Таким чином, Чигиринщина має значний потенціал для розвитку культурного туризму за умови поєднання державної підтримки з приватними інвестиціями в інфраструктуру та креативний маркетинг, врахування новітніх тенденцій у галузі туризму.