СІЛЬСЬКИЙ ЗЕЛЕНИЙ ТА МЕДИЧНИЙ ТУРИЗМ: ІНТЕГРАЦІЙНІ МОДЕЛІ РОЗВИТКУ РЕКРЕАЦІЙНОЇ СФЕРИ - Перегуда, Юлія (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2026)
У статті проаналізовано теоретико-методологічні засади поєднання сільського зеленого та медичного туризму в контексті формування інтеграційних моделей розвитку рекреаційної сфери. Розглянуто сучасні наукові підходи до інтерпретації інтеграційних процесів як багатовимірних організаційно-економічних конструкцій, що забезпечують координацію ресурсів аграрного, туристичного та медичного секторів. Визначено основні типи інтеграційних моделей, зокрема кластерну, кооперативну (мережеву), комплексну інфраструктурну, цифрову та санаторно-курортну, а також їх функціональні характеристики, механізми взаємодії суб’єктів і рівень інституційного забезпечення. З’ясовано, що інтеграція сільського зеленого та медичного туризму сприяє формуванню комплексного туристичного продукту, орієнтованого на поєднання рекреаційних, лікувально-оздоровчих і сервісних компонентів, що забезпечує підвищення його споживчої цінності та адаптивності до потреб різних цільових груп. У процесі дослідження обгрунтовано, що ефективність інтеграційних моделей визначається узгодженою взаємодією інфраструктурного, сервісного, маркетингового, організаційно-координаційного, фінансового та екологічного механізмів, які формують системну основу їх функціонування. Доведено, що результативність поєднання зазначених видів туризму залежить від рівня міжсекторальної координації, нормативно-правового забезпечення, цифровізації процесів обслуговування, а також від здатності територіальних систем до формування стійких мережевих зв’язків між учасниками. Встановлено, що інтеграційні моделі забезпечують диверсифікацію економічної діяльності сільських територій, підвищення рівня зайнятості, розширення інвестиційних можливостей і зміцнення соціально-економічної стійкості локальних громад. На основі узагальнення вітчизняного та міжнародного досвіду запропоновано напрями вдосконалення інтеграційних моделей, що передбачають розвиток кластерних форм співпраці, стандартизацію якості послуг, впровадження телемедичних і цифрових рішень, модернізацію інфраструктури, а також імплементацію екологічно орієнтованих підходів до використання природних ресурсів. Сформовано висновки про те, що інтеграція сільського зеленого та медичного туризму виступає стратегічним напрямом розвитку рекреаційної сфери, здатним забезпечити підвищення конкурентоспроможності територій, розширення функціональних можливостей туристичного продукту та формування умов для сталого розвитку сільських регіонів.