КЕЙТЕРИНГ В СИСТЕМІ МІСЕ-СЕРВІСУ ГОТЕЛЬНИХ ПІДПРИЄМСТВ: ТЕОРЕТИЧНИЙ АСПЕКТ - Мельник, Надія; Загнибіда, Раїса; Мельник, Андрій (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2026)
Стаття присвячена теоретичному обґрунтуванню ролі та місця кейтерингу у структурі MICE-сервісу готельних підприємств. Здійснено аналіз методологічних підходів до тлумачення ключових дефініцій «MICE-індустрія», «MICE-сервіс», «кейтеринг». Сьогодні є всі передумови вважати, що MICE-індустрію варто розглядати як міждисциплінарну сферу, яка інтегрує елементи туризму, менеджменту, маркетингу, комунікації та сферу гостинності. Її значення підтверджується статистичними показниками зростання ринку з 772,96 млрд дол. США у 2025 р. до 1557,17 млрд дол. США до 2032 р. (за прогнозами) з середньорічною динамікою зростання 10,52% упродовж 2025‒2032 рр. МICE-сервіс розглядається як сукупність послуг з організації та обслуговування ділових заходів на базі засобів розміщення, включаючи конференц-інфраструктуру, кейтеринг, технічний супровід та сервіс персоналу. Результати графіків Google Trends для запиту «МICE service» показують, що з кінця 2024 р. ‒ початку 2025 р. характерним є різкий спалах інтересу до МICЕ-послуг. В регіональному аспекті найвищий індекс популярності притаманний США, Сінгапуру та Філіппінам, що вказує на активний розвиток МICЕ в Азійсько-Тихоокеанському регіоні. Кейтеринг доцільно інтерпретувати як повноцінний вид підприємницької діяльності у сфері ресторанного бізнесу, орієнтований на виїзне обслуговування. Сьогодні у світі сформувався ринок кейтерингових послуг, який, за оцінками аналітиків, складає 168,5 млрд дол. США (станом на кінець 2025 р.). У даній статті зроблено спробу систематизувати принципи наукового осмислення до визначення ролі кейтерингу у системі MICE-сервісу та готельному господарстві. У розрізі MICE-сервісу кейтеринг функціонує як самостійний функціональний модуль. Визначено, що місце кейтерингу в системі MICE-сервісу доцільно розглядати у трьох взаємопов’язаних площинах: економічній, маркетинговій та іміджевій. Окреслено та розкрито основні функції кейтерингу в системі MICE-сервісу. Запропоновано авторську розробку систематизації організаційних моделей кейтерингового обслуговування в готельних підприємствах, що створює методологічне підґрунтя для їхнього подальшого порівняння та аналізу. Здійснено порівняння практик організації кейтерингового обслуговування в розрізі MICE-сервісу за регіональним принципом. Представлено практичні кейси реалізації моделей кейтирингового обслуговування у найбільших міжнародних готельних мережах світу та напрями інтеграції, а також лімітуючі чинники кейтерингового обслуговування в системі MICE-сервісу.