МОДЕЛЬ МАРКЕТИНГОВИХ КОМУНІКАЦІЙ У РЕСТОРАННОМУ БІЗНЕСІ - Подолян, Михайло (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2026)
У статті досліджено сучасні тенденції розвитку маркетингових комунікацій у ресторанному бізнесі в умовах цифрової трансформації та визначено основні фактори, що впливають на їх ефективність. Особлива увага приділяється аналізу типових помилок, які знижують результативність комунікаційних заходів, серед яких відсутність чіткої стратегії, низька якість контенту, недостатня інтеграція технологічних рішень, обмежене використання аналітики та проблеми організаційного характеру. На основі системного аналізу сучасних досліджень у сфері маркетингових комунікацій розкрито сутність маркетингових комунікацій, їх роль у формуванні конкурентних переваг підприємств, підвищенні рівня задоволеності клієнтів та забезпеченні їхньої лояльності. У статті запропоновано модель ефективних маркетингових комунікацій, що включає циклічний процес організації комунікаційних заходів: аналіз ринку та цільової аудиторії, формування стратегічних цілей і KPI, розробка контент-стратегії, впровадження технологічних рішень, інтеграція каналів комунікації, запуск комунікаційних кампаній, аналіз результатів та адаптація стратегії. Центральним елементом моделі є клієнт, його потреби та вподобання, що забезпечує персоналізовану, контекстуально цінну та оперативну взаємодію з аудиторією, а також сприяє підвищенню ефективності маркетингових ресурсів. Модель ефективних маркетингових комунікацій має універсальний характер і може бути адаптована до різних форматів ресторанних закладів з урахуванням їх масштабу, цільової аудиторії та ринкового позиціонування. Її практичне впровадження сприяє підвищенню узгодженості комунікаційних дій, формуванню цілісного образу бренду та зростанню довіри з боку споживачів. Подальші наукові дослідження у цьому напрямі доцільно зосередити на кількісному оцінюванні впливу окремих інструментів цифрових маркетингових комунікацій на фінансові результати ресторанного бізнесу. Стаття може бути корисною для практиків та науковців у сфері маркетингу та управління ресторанними підприємствами, а також сприятиме розвитку теоретичних підходів до організації цифрових комунікацій у сфері гостинності та вдосконаленню інструментів взаємодії з клієнтами в умовах сучасного цифрового середовища.