АДАПТАЦІЯ МЕНЕДЖМЕНТУ МЕРЕЖЕВИХ ГОТЕЛІВ М. КИЄВА ДО УМОВ ВІЙНИ - Безручко, Любомир; Грицишин, Анна; Бригілевич, Галина (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2026)
Готельне господарство м. Києва є одне із найбільш розвинутих на території України. Тут функціонують основні мережеві готелі, що є показовим для визначення особливостей адаптації менеджменту готельних мереж до реалій війни. Такі тенденції пов’язані із столичним та діловим значенням міста, історичною сформованістю готельного бізнесу та потенційним розвитком готельного ринку. Загалом тут представлено 10 готельних мереж, з яких 7 є міжнародними та 3 національними операторами. Міжнародні готельні мережі представлені 15 готелями, а національні - 16. Серед міжнародних ланцюгів найбільше готелів представляють компанію Accor (6 готелів) та Radisson Hotel Group (3 готелі). Повномасштабне вторгнення фактично призупинило діяльність готельних мереж у місті. Серед основних негативних моментів, з якими стикнулись готельні мережі Києва під час війни, виділимо: руйнування готелів внаслідок обстрілів (готель Holiday Inn Kyiv), зменшення потоку споживачів готельних послуг, зміна підходів міжнародних партнерів внаслідок побоювань втрати інвестицій, відтік кваліфікованого трудового персоналу, переобладнання готелів внаслідок потреби укриття та альтернативного джерела живлення, постійні повітряні тривоги та комендантська година, потреба зміни джерел постачання ресурсів для підприємства. Проте у 2024 році готельні мережі міста продемонстрували показники економічного зростання, що вказує на адаптацію підприємств до умов війни та пожвавлення ділової активності. Ця тенденція виникла внаслідок зміни підходів до управління готелями. Такими управлінськими рішеннями є першочергове акцентування на забезпечення безпеки споживачів та персоналу, оптимізація витрат підприємств, багатофункціональність персоналу, пристосування до постійних стресових ситуацій та динамічних змін, більша увага гостям, індивідуальні підходи та нестандартні рішення проблем, технічне пристосування до реалій війни, зміна маркетингових підходів, активізація цифрового маркетингу, вдосконалення процесу управління готельним підприємством, зменшення часу прийняття рішень та очікування вказівки від управлінської компанії.