ІНФОРМАЦІЙНА АВТОМАТИЗОВАНА СИСТЕМА УПРАВЛІННЯ МІНІ-МАРКЕТОМ ГОТЕЛЬНОГО ПІДПРИЄМСТВА В УМОВАХ ДИВЕРСИФІКАЦІЇ - Скопень, Микола; Будя, Олександр (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2025)
За останні роки спостерігається уповільнення функціонування готельних підприємств в Україні, оскільки в умовах російської агресії руйнується інфраструктура готелів та логістика постачань, знижується попит на послуги розміщення, зростають ризики зменшення ефективності господарської діяльності. Безумовно, для зменшення ризиків і збільшення прибутку готелю необхідно прийняти стратегію диверсифікації, тобто розширення діяльності за рахунок нових послуг. Наприклад, відкрити міні-маркет самообслуговування. З урахуванням цієї обставини, у статті пропонується один із підходів до створення інформаційної автоматизованої системи управління (ІАСУ) міні-маркетом готельного підприємства на платформі Microsoft Access. Це, перш за все, стосується автоматизації обліку та аналізу замовлень і продажів асортименту товарів, які можна продавати в готелях (товари першої необхідності, продукти харчування та напої, сувеніри та подарунки, дитячі товари, товари для відпочинку та розваг, брендові товари готелю). В даному випадку використовується технологія автоматичного обчислення облікових показників безпосередньо у сформованій базі даних, а саме: вартості товару без ПДВ (податку на додану вартість), торгівельної націнки, ПДВ, вартості продажу одиниці товару, кількості залишку. Окрім того, використовується програмний код фіксації товарів за їх наявністю та залишкам. Для покращення проведення аналізу автоматично формується діаграма фінансових результатів продажу товарів у міні-маркеті. Отримані результати мають як теоретичну, так і практичну цінність, оскільки сприяють розвитку готельного бізнесу, а саме: представлений підхід до автоматизації функцій обліку та аналізу визначеного асортименту товарів можна рекомендувати для використання в навчальному процесі при вивченні інформаційних систем в готельно-ресторанному господарстві; використовувати його на практиці у приватних готелях на стадії становлення бізнесу, тобто в умовах обмеженого фінансування. Подальші дослідження у цьому напрямку можна орієнтувати на більш широке розкриття питань з автоматизації функцій управління, а саме обліку, аналізу та звітності з метою стабілізації та зростання готельної індустрії України.