ЄВРОПЕЙСЬКІ ПІДХОДИ ДО ОЦІНКИ ТУРИСТИЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ РЕГІОНІВ У КОНТЕКСТІ СТАЛОГО РОЗВИТКУ - Демко, Валентина; Тараненко, Галина; Шлєіна, Людмила (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2025)
У статті проаналізовано Європейські підходи до оцінки туристичного потенціалу регіонів з урахуванням принципів сталого розвитку. Обґрунтовано доцільність застосування багатовимірного, інтегрального, просторового та індикаторного підходів, які лежать в основі сучасних Європейських методик (ESPON, ETIS, Eurostat, OECD). Детально розглянуто методологічні принципи комплексної оцінки туристичного потенціалу, що передбачає врахування природно-географічних, історико-культурних, інфраструктурних, соціально-економічних, управлінських та екологічних чинників. Наголошено на значенні просторової аналітики за допомогою GIS для виявлення туристичних кластерів, оцінки транспортної доступності та моделювання туристичних потоків. Виокремлено роль стейкхолдерів (місцевого самоврядування, бізнесу, громади) у процесі оцінювання. На прикладі Запорізької області досліджено зміни туристичного потоку, туристичної інфраструктури протягом 2015–2021 рр., вплив пандемії COVID-19 і наслідки повномасштабної війни. Запропоновано модель розвитку сталого туризму для Запорізької області, що включає економічну, соціальну, екологічну та безпекову стійкість. Представлено стратегічну «Дорожню карту відновлення туризму Запорізької області на 2026–2030 роки» як інструмент комплексного управління післявоєнним розвитком регіональної туристичної системи. Обґрунтовано необхідність впровадження етапного підходу до відновлення туристичної інфраструктури в умовах безпекових викликів, руйнування об’єктів рекреації та соціально-економічної дестабілізації, спричиненої воєнними діями. Запропонована карта структурована за принципами інтегрованого просторового планування, кластерного розвитку, публічно-приватного партнерства та цифрової трансформації. Дорожня карта є стратегічною рамкою для консолідації зусиль органів влади, громад, бізнесу, наукових установ та міжнародних партнерів у сфері сталого розвитку туризму, що здатен відіграти роль каталізатора регіонального відродження. Результати дослідження мають практичне значення для стратегічного планування туристичного розвитку українських регіонів у трансформаційних умовах.