ПОТЕНЦІАЛ РОЗВИТКУ SPA-РЕКРЕАЦІЙНИХ ПОСЛУГ В УКРАЇНІ - Лепкий, Михайло; Подоляк, Володимир (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2025)
У даній науковій статті досліджено потенціал розвитку SPA-рекреаційних послуг в Україні, аналізуючи його в контексті сучасних викликів та можливостей. Актуальність теми зумовлена зростаючим попитом на послуги, що сприяють фізичному та психологічному відновленню, особливо в умовах триваючої війни, яка значно підвищила потребу населення в реабілітації та стрес-менеджменті. Метою дослідження є комплексна оцінка наявних ресурсів та факторів, що впливають на розвиток SPA-індустрії в Україні, а також обґрунтування потенціалу розвитку SPA-рекреаційних послуг в Україні в контексті готельно-ресторанної справи. У статті відмічено, що SPA-послуги є органічною та однією з найважливіших складових рекреаційних послуг, що надаються у готельно-ресторанному секторі і вони є потужним інструментом підвищення конкурентоспроможності закладів розміщення та харчування, приваблюючи клієнтів, які цінують турботу про власне здоров’я та добробут. Україна володіє унікальним та різноманітним природно-ресурсним потенціалом, який є фундаментальною основою для розвитку потужної та конкурентоспроможної SPA-індустрії. Проаналізовано види SPA-закладів готельно-ресторанного бізнесу України, які не лише розширюють спектр послуг готельно-ресторанного бізнесу, а й виступають потужним фактором конкурентоспроможності, збільшуючи лояльність гостей і тривалість їх перебування. Відмічено, що SPA-процедури в готельно-ресторанних комплексах адаптовані як під короткострокових туристів, так і під клієнтів, які проходять wellness-програми. Їх поєднання дозволяє формувати індивідуальні пакети послуг, підвищуючи лояльність та рівень задоволеності гостей. Незважаючи на значні виклики, ринок SPA-рекреаційних послуг в Україні демонструє гнучкість та адаптивність, а зростаючий внутрішній попит та усвідомлення важливості оздоровлення створюють основу для його подальшого розвитку та модернізації в післявоєнний період. У статті визначається, що розвиток SPA-рекреаційних послуг в Україні має не лише значний економічний потенціал, але й є стратегічно важливим для відновлення фізичного та ментального здоров’я нації.