РОЗШИРЕННЯ АСОРТИМЕНТУ ХЛІБОБУЛОЧНИХ ВИРОБІВ ОЗДОРОВЧОГО ПРИЗНАЧЕННЯ У ЗАКЛАДАХ РЕСТОРАННОГО ГОСПОДАРСТВА - Васьківська, Аліна (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2025)
Стаття присвячена дослідженню сучасного стану, тенденцій хлібобулочних виробів на підприємствах ресторанного господарства та оздоровчих комплексів України. Сучасні вимоги до харчування населення сприяють розробці нових вдосконалених технологій виробництва хліба, що, в свою чергу, розширює асортимент хлібобулочних виробів, особливо в закладах ресторанного господарства. Проведено аналіз останніх досліджень і публікацій, які стосуються тенденцій розвитку безглютенової продукції у харчовій галузі. Основною метою дослідження є аналіз асортименту хлібобулочних виробів у закладах ресторанного господарства, готельно-ресторанних комплексах та закладах оздоровчого призначення України на предмет наявності хлібобулочних виробів функціонального призначення. Для досягнення мети було досліджено заклади ресторанних господарств, а саме, Смородина, River Grill, Товста качка, Кувшин, Чорноморка, FABIUS, Vero Vero, SANPAOLO, DOM №10, Odesa; заклади готельно-ресторанних комплексів, а саме, Чорний замок, Історія, IQ Hotel, Древній Град, Monotel, 11 Mirrors, Кімнати та Чутки, Friend House, Via Regia в замку Радомисль, Краєвид; підприємства ресторанного господарства при оздоровчих комплексах країни, а саме, Київська Русь, Деренівська купель, Кришталеве Джерело, Залізничників, Шале Грааль, Аркадія, Ріксос-Прикарпаття, Святий Шарбель, Оризонт, Південий Буг. Проведене дослідження дозволяє відзначити, що в Україні існує достатня сировинна база, науковий потенціал для розвитку та вдосконалення сегменту хлібобулочних виробів функціонального призначення у закладах ресторанного господарства. Розуміння сучасних тенденцій є критично важливим для готельно-ресторанних підприємств, оскільки це сприяє успішним реалізаціям власних проєктів, визначенню напрямків розвитку команд та забезпеченню конкурентоспроможності на ринку виробництва хлібобулочних виробів оздоровчого призначення. Представлено інформацію про розроблені патенти на безглютенові хлібні вироби, які рекомендовано впроваджувати в закладах ресторанного господарства. Результати дослідження можуть бути корисними для працівників сфери готельно-ресторанного бізнесу, науковцям, викладачам, студентам вищих навчальних закладів тощо.