ФОРМУВАННЯ КОМУНІКАТИВНИХ НАВИЧОК У ЗДОБУВАЧІВ ВИЩОЇ ОСВІТИ СФЕРИ ПОСЛУГ І ХАРЧУВАННЯ ПІД ЧАС ВИВЧЕННЯ ІНОЗЕМНИХ МОВ: ВИКОРИСТАННЯ ТЕХНОЛОГІЙ ДИСТАНЦІЙНОГО НАВЧАННЯ - Шестель, Олена; Старинець, Олена (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2025)
У статті проаналізовано особливості формування комунікативних навичок під час вивчення професійних дисциплін у здобувачів вищої освіти сфери послуг і харчування. Розглянуто специфіку функціонування систем підтримки дистанційного навчання, які у зв’язку з воєнним станом, відсутністю енергоживлення, не втрачають своєї актуальності. Досліджено інноваційні та традиційні методи навчання, які можуть використовуватися під час проведення занять з професійних дисциплін для майбутніх фахівців сфери послуг і харчування. Окреслено особливості поєднання традиційних і інноваційних методів у процесі навчання. Теоретичною і методологічною основою дослідження стали наукові публікації, праці вітчизняних і закордонних вчених з питань методики навчання фахівців сфери послуг, використання різноманітних платформ для дистанційного навчання. Метою представленої роботи є визначити оптимальні умови формування комунікативних навичок під час вивчення професійних дисциплін у здобувачів вищої освіти сфери послуг і харчування в умовах дистанційного навчання. Організація ефективного дистанційного навчання, особливо в умовах відсутності енергоживлення, а часто і стійкого інтернет-з’єднання вимагає від викладачів застосування принципово нових підходів як до підготовки до проведення занять, методики, так і до змісту дисциплін. Для цього розглянуто і запропоновано найбільш популярні системи підтримки дистанційного навчання, методи та технології, застосування яких може сприяти набуття здобувачами навичок спілкування. Обґрунтовано важливість застосування нових підходів викладання для формування комунікативної компетентності студентів. Подальші наукові дослідження щодо методики викладання під час дистанційного навчання є необхідними для ефективної організації освітнього процесу. Результати дослідження можуть бути корисними для працівників науковців, викладачів і здобувачів спеціальностей «Туризм і рекреація», «Готельно-ресторанна справа», «Харчові технології».