БАНОШ – АВТЕНТИЧНА СТРАВА, ЯК РЕГІОНАЛЬНИЙ СЕГМЕНТ ЕТНО-ГАСТРОНОМІЧНОГО ТУРИЗМУ - Боратинський, Олег; Паска, Марія; Свищ, Лілія (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2023)
У статті розглянуто історичні аспекти формування автентичної страви – баношу, як регіонального сегменту етно-гастрономічного туризму, зокрема з врахуванням локальних продуктів. Здійснено аналіз сучасних закладів ресторанного господарства, де за певними технологіями готують банош, встановлено компонентний склад баношу відповідно до меню певних закладів ресторанного господарства: “Голодний Микола”, Ресторація “Бачевських”, Мережа Kumpel’ Group, Ресторан-музей “Сім Поросят”. Проаналізовано меню та виокремлено різновид баношу, для подальшої рекомендації туристичного маршруту. Результати проведених досліджень дозволяють зробити висновок популяризацію автентичних страв, які полягають у відродженні компонентного складу та відновлення технології приготування автентичних страв, і перспективою створення майбутніх туристичних етно-гастрономічних маршрутів.