АНАЛІЗ ІНФОРМАЦІЙНОГО РОЗВИТКУ ПІДПРИЄМСТВ В СФЕРІ ТУРИЗМУ - Петренко, Сергій (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2023)
У статті систематизовано теоретичну базу та методичні розробки, які стосуються аналізу інформаційного розвитку підприємств в сфері туризму. Представлено аналіз теоретико-методичних розробок щодо сутнісної характеристики інформаційного розвитку підприємств в сфері туризму в сучасних умовах господарювання. Метою статті є розгляд і формулювання на прикладі туристичних підприємств основних аналітичних показників інформаційного розвитку підприємств в сфері туризму протягом останніх декількох років. Предмет дослідження – теоретико-методологічні засади щодо інформаційного розвитку підприємств в сфері туризму. Об’єктом дослідження визначена система інформаційного забезпечення туристичних підприємств. На прикладі туристичних підприємств досліджено методи та форми аналізу стану інформатизації підприємств в сфері туризму. Під час наукового дослідження використані аналітичні, статистичні методи, методи порівняння тощо, зокрема з метою більш глибокого дослідження сутності інформаційного середовища в туризмі застосовано методи аналізу та синтезу; використання методів спостереження та теоретичного узагальнення сприяло виокремленню особливих ознак і рис щодо технології та моделей впровадження інформаційних технологій в діяльності підприємств в сфері туризму; для аналізу сучасного стану інформаційних технологій в сфері туризму використано статистичний метод; для формування та відображення взаємозв’язків між різноманітними сегментами в діяльності туристичних підприємств використані табличні та графічні прийоми. На основі розглянутої тематики доведено, що сучасні умови ведення бізнесу в сфері туризму та потреба бути конкурентоздатними зумовлюють більш глибоке вивчення та запровадження інформаційних технологій. Акцентовано увагу на досвіді міжнародних туристичних компаній та аналітичних показниках, які підтверджують доцільність та необхідність активізації в напрямку цифровізації вітчизняних туристичних підприємств й суб’єктів господарювання в індустрії туризму в цілому. Досліджено методи та засоби роботизації в індустрії туризму, збір та аналіз значних обсягів даних, які відіграють позитивну роль для підприємств у конкурентному середовищі та дозволяють підвищити продуктивність та ефективність праці, автоматизувати низку повторюваних операцій тощо. Запропоновано відповідні заходи щодо мотивації туристичних підприємств до застосування відповідних програмних цифрових модулів. Результати дослідження можуть бути корисними для туристичних підприємств, а також фізичних та юридичниї осіб, які забезпечують в сфері туризму функціонування туристичної інфраструктури, сприяють формуванню якісного туристичного продукту.