ЗЕМЕЛЬНА РЕНТА В ЦЕНТРАЛЬНОМУ БІЗНЕС РАЙОНІ МІСТА ЯК КЛЮЧОВИЙ ФАКТОР РОЗВИТКУ СЕКТОРУ СОЦІАЛЬНИХ ПОСЛУГ - Гладкий, Олександр (Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, 2021)
У цій статті узагальнено різні підходи до вивчення земельної ренти в центральній територіальній системі, наприклад, у діловому районі великого міста чи агломерації як ключового фактору розвитку сектору соціальних послуг. Основною метою дослідження є підвищення рентабельності та конкурентоспроможності підприємств сфери послуг за рахунок поліпшення їх розташування в центрі ділового району. Систематизація літературних джерел та підходів до вирішення проблеми земельної ренти у розвитку центрального ділового району дозволила виділити праці вітчизняних науковців, таких як Ткаченко Т. І., Драпіковський О. І., Іванова О. О., Грицай О. В., Вакуленко В. М., Дехтяренко Ю. Ф., Захарченко В. І., Литвиненко Р. І., а також дослідження зарубіжних вчених, таких як Фуджіта М., Тісс Ж.-Ф., Хендерсон В., Герберт Гірш. Актуальність вирішення цієї наукової проблеми полягає в тому, що земельна рента в системі центрального місця, наприклад в діловому районі великого міста, є основним рушієм розвитку сфери послуг. Вивчення формування земельної ренти у статті проводиться в такій логічній послідовності: оренда земельних ділянок, розвиток торгових об’єктів в моноцентричному місті, торгові точки, земельна рента за торгівлю товарами з епізодичним попитом, земельна рента торгівлі товарами постійного попиту, дослідження земельної ренти торгових підприємств, рента житлових земельних ділянок міста, два види ренти житлової забудови, функції ренти із заміною виробничих факторів замість дослідження виробництва або градієнт ренти. Методичними засобами проведеного дослідження стали методи формалізації, розробки алгоритму, описові, аналітичні та синтетичні. Об’єктом дослідження є формування земельної ренти в центральному діловому районі великого міста або агломерації. У статті представлені результати емпіричного аналізу формування земельної ренти в центральному діловому районі, який показав її вплив на ефективність розташування та економічне зростання підприємств сфери послуг. Дослідження емпірично підтверджує та теоретично доводить процедури оцінки земельної ренти для підвищення прибутковості та конкурентоспроможності підприємства сфери послуг за рахунок поліпшення їх місцезнаходження. Результати цього дослідження можуть бути корисними для різних туристичних та сервісних компаній, які шукають найкраще місце розташування в центральному діловому районі великого міста.