СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ УПРАВЛІННЯ ПРОЄКТАМИ В ГОТЕЛЬНОМУ ТА РЕСТОРАННОМУ БІЗНЕСІ

  • Валентина Постова Вінницький торговельно-економічний інститут Державного торговельно-економічного університету https://orcid.org/0000-0002-0056-5648
Ключові слова: готельно-ресторанний бізнес, управління проєктами, тенденції ринку послуг гостинності, управління командою, керівник проєкту

Анотація

У статті проведено дослідження сучасних тенденцій управління проєктами в готельному та ресторанному бізнесі. Було визначено, що для ефективної адаптації до сучасних умов господарювання, варто використовувати хмарні технології для зберігання інформації щодо проєкту, комунікацій, а також групової роботи та генерування ідей, які стали незамінними в проєктуванні. Використовуючи дане програмне забезпечення можна буде швидко збирати корисні дані для відслідковування, перевірки та прийняття рішень керівниками проєктів готельно-ресторанного бізнесу та членами команди у режимі реального часу. Визначено, що заклади готельно-ресторанного господарства стають більш залежними від технологій, саме тому керівники проєктів стикаються із необхідністю вміти працювати із більш складними програмними продуктами, для того, щоб мати змогу ефективно контролювати весь робочий процес у проєкті. Але для багатьох керівників проєктів відсутність знань та досвіду роботи з такими системами може стати об’єктивною причиною для відмови у працевлаштуванні. Також в статті визначено сучасні теорії та завдання управління проєктами: надання необхідних знань працівникам готельно-ресторанного бізнесу, сприяти підвищенню кваліфікації даних працівників, а також вирішувати проблеми, які при цьому вимагають подальшого вивчення задля розвитку наукової бази в управління проєктами. Було детально розглянуто декілька тенденцій управління проєктами, які лиш починають з’являтися на ринку послуг гостинності та матимуть великий вплив в подальшій перспективі: безпека даних, дистанційна робота, автоматизація управління проєктами, управління працівниками та їх емоціями, аналіз даних по проєкту. Також визначено наступні аспекти, які керівник проєкту використовує при аналізі даних по проєкту закладу готельного та ресторанного господарства. Було визначено, що для створення нового закладу готельно-ресторанного бізнесу варто рекомендувати більш детально вивчати сучасні тенденції розвитку ринку послуг гостинності не лише в Україні, але регіону, де розміщено заклад. Це також дозволить визначити основних конкурентів проєктів закладів готелів та ресторанів.

Посилання

Галушка В. Теоретико-методичні засади управління проєктами. Підприємництво, господарство і право. 2020. № 7. С. 92–98.

Завальнюк В. В. Методика проектування підсистеми інформаційного забезпечення стратегічного управління інноваційною діяльністю підприємства. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія: Міжнародні економічні відносини та світове господарство. 2016. № 8(1). С. 82–85.

Кравченко К. Р. Історія управління проєктами. Сучасні комп’ютерні та інформаційні системи і технології. Київ : КНУТД, 2022. С. 188.

Науменко Є. О. Управління проектами підприємства із використанням інформаційних технологій. Інтегровані технології управління. Національний університет «Одеська політехніка», 2023. С. 19–21.

Постова В. В. Використання інформаційних систем та технологій в закладах ресторанного господарства: вплив на якість обслуговування та збільшення прибутку. Науковий вісник Ужгородського національного університету. Серія «Міжнародні економічні відносини та світове господарство». 2023. Вип. 47. С. 94–97.

Смолич Д. В. Інноваційні методи управління проектами. Економічний форум. 2019. №. 4. С. 50–54.

Фостолович В. А. Сучасні інструменти системи управління бізнесом у сфері готельно-ресторанної справи. Інвестиції: Практика та досвід. 2022. № 11-12. С. 18–25.

Halushka V. (2020) Teoretyko-metodychni zasady upravlinnia proiektamy. [Theoretical and methodological principles of project management]. Pidpryiemnytsvo, hospodarstvo i pravo, no. 7, pp. 92–98. [in Ukrainian]

Zavalniuk V. V. (2016) Metodyka proektuvannia pidsystemy informatsiinoho zabezpechennia stratehichnoho upravlinnia innovatsiinoiu diialnistiu pidpryiemstva [Methods of designing the subsystem of information support of strategic management of innovation activities of the enterprise]. Naukovyi visnyk Uzhhorodskoho natsionalnoho universytetu. Seriia: Mizhnarodni ekonomichni vidnosyny ta svitove hospodarstvo, vol. 8 (1), pp. 82–85. [in Ukrainian]

Kravchenko K. R. (2022) Istoriia upravlinnia proiektamy [History of project management]. Suchasni kompiuterni ta informatsiini systemy i tekhnolohii. Kyiv: KNUTD, p. 188. [in Ukrainian]

Naumenko Ye. O. (2023) Upravlinnia proektamy pidpryiemstva iz vykorystanniam informatsiinykh tekhnolohii [Enterprise project management using information technologies]. Intehrovani, tekhnolohii, upravlinnia. Natsionalnyi universytet «Odeska politekhnika», pp. 19–21. [in Ukrainian]

Postova V. V. (2023) Vykorystannia informatsiinykh system ta tekhnolohii v zakladakh restorannoho hospodarstva: vplyv na yakist obsluhovuvannia ta zbilshennia prybutku [Use of information systems and technologies in restaurants: impact on quality of service and increase in profit]. Naukovyi visnyk Uzhhorodskoho natsionalnoho universytetu. Seriia «Mizhnarodni ekonomichni vidnosyny ta svitove hospodarstvo», vol. 47, pp. 94–97. [in Ukrainian]

Smolych D. V. (2019) Innovatsiini metody upravlinnia proektamy [Innovative methods of project management]. Ekonomichnyi forum, vol. 4, pp. 50–54. [in Ukrainian]

Fostolovych V. A. (2022) Suchasni instrumenty systemy upravlinnia biznesom u sferi hotelno-restorannoi spravy [Modern tools of the business management system in the field of hotel and restaurant business]. Investytsii: Praktyka ta dosvid, vol. 11–12, рр. 18–25. [in Ukrainian]

Переглядів статті: 29
Завантажень PDF: 31
Опубліковано
2023-09-20
Як цитувати
Постова, В. (2023). СУЧАСНІ ТЕНДЕНЦІЇ УПРАВЛІННЯ ПРОЄКТАМИ В ГОТЕЛЬНОМУ ТА РЕСТОРАННОМУ БІЗНЕСІ. Innovations and Technologies in the Service Sphere and Food Industry, (3 (9), 44-48. https://doi.org/10.32782/2708-4949.3(9).2023.7