ВПЛИВ САНІТАРНО-ГІГІЄНІЧНИХ ПРАКТИК ТА БЕЗПЕКИ ВУЛИЧНОЇ ЇЖІ НА ПОВЕДІНКОВІ НАМІРИ СПОЖИВАЧІВ
Анотація
За результатами досліджень доведено, що важливим сегментом індустрії гастрономічного туризму є вулична торгівля їжею, оскільки вона зручна, відносно недорога та пропонує унікальні смаки та враження, які можуть відображати традиційні місцеві культури і є одним із найкращих способів зануритися в справжню культуру спільноти. Розширення ринку вуличної їжі набиратиме обертів, оскільки населення в більшості країн, що розвиваються, продовжує зростати, а міграція із села в місто не припиняється. Харчування поза межами власної оселі впливає на якість дієти, адже адекватне обмеження калорій, як здоровий спосіб життя, рекомендується не тільки людям з порушенням обміну речовин, але і здоровим дорослим. Імовірність розвитку захворювань пов’язана з нездоровою дієтою дуже висока. Проведене анкетування 505 респондентів (49,1% – чоловіки, 50,9% – жінки) показало, що більше 70% респондентів хоча б раз на тиждень купують вуличну їжу, а щоденно такою послугою користуються 14,3% споживачів. До готової вуличної їжі, що найчастіше доступна в Україні, в першу чергу відносяться гамбургери або хот-доги з кавою або чаєм. Більшість споживачів найчастіше купують каву – 51,7%, а 15,8% надають перевагу чаю. Споживачі основними причинами, що можуть впливати на безпеку вуличної їжі, вважають порушення санітарно-гігієнічних вимог. Ці порушення можуть стосуватись як невідповідності технології приготування харчових страв, так і відсутності контролю та зберіганню вже готових страв. В першу чергу споживачі звертають увагу на недотримання гігієни та санітарії приміщень та невідповідність самого приміщення санітарним нормам. В той же час найменше занепокоєння клієнтів викладає можливість зберігання готових страв без дотримання санітарно-гігієнічних вимог, коли вже готова їжа може розташовуватись поруч із напівфабрикатами. Розроблені рекомендації в контексті реалізації Цілей сталого розвитку, щодо першочергового дотримання та проведення контролю якості сировини, адже мікробіологічне забруднення присутнє протягом усього технологічного ланцюга від транспортування з місця зберігання до обробки і реалізації.
Посилання
Andrade A. A., Paiva A. D., Machado A. B. F. Microbiology of street food: understanding risks to improve safety. Journal of applied microbiology. 2023. № 134(8). DOI: https://doi.org/10.1093/jambio/lxad167
Bayraktar Y. Sustainability in street food: Elaboration likelihood model (ELM) and image theory perspective. International Journal of Gastronomy and Food Science. 2024. № 38. DOI: https://doi.org/10.1016/j.ijgfs.2024.101029
Tobias-Mamina R. J., Maziriri E. T. Millennial Street Food Consumption: An Integrated Theory of Reasoned Action Approach. International Review of Management and Marketing. 2024. № 13(1). Р. 11–18. DOI: https://doi.org/10.32479/irmm.13419
Kaman G. S., Yazicioğlu İ. I’m a traditionalist, I Don’t like pizza and street food: The relationship between cultural consumption habits and food preferences. International Journal of Gastronomy and Food Science. 2024. № 36. DOI: https://doi.org/10.1016/j.ijgfs.2024.100932
Seo K. H., Lee J. H. Understanding Risk Perception toward Food Safety in Street Food: The Relationships among Service Quality, Values, and Repurchase Intention. International journal of environmental research and public health. 2021. № 18(13). Р. 6826. DOI: https://doi.org/10.3390/ijerph18136826
Fusté-Forné F. Street food in New York City: Perspectives from a holiday market. International Journal of Gastronomy and Food Science. 2021. № 24. DOI: https://doi.org/10.1016/j.ijgfs.2021.100319
Al Mamun M., Turin T. C. Safety of street foods. In Food Hygiene and Toxicology in Ready-to-Eat Foods. 2016. Р. 15–29. DOI: https://doi.org/10.1016/B978-0-12-801916-0.00002-9
Тарасюк Г. М., Чагайда А. О. Тенденції вибору збалансованого харчування споживачами послуг індустрії гостинності. Економіка, управління та адміністрування. 2024. № 1(107). С. 26–38. DOI: https://doi.org/10.26642/ema-2024-1(107)-26-38
Wu J., Gong S., Guo Z., Bai L. Street food vendors’ hygienic and handling practices in China: Checklist development and observational assessment. Food Control. 2024. № 166. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2024.110765
Ma L., Chen H., Yan H. et al. Food safety knowledge, attitudes, and behavior of street food vendors and consumers in Handan, a third tier city in China. BMC Public Health. 2019. № 19. Р. 1128. DOI: https://doi.org/10.1186/s12889-019-7475-9
Oladipo-Adekeye O. T., Tabit F. T. The food safety knowledge of street food vendors and the sanitary compliance of their vending facilities, Johannesburg, South Africa. Journal of Food Safety. 2021. № 41(4). DOI: https://doi.org/10.1111/jfs.12908
Czarniecka-Skubina E., Trafiałek J., Wiatrowski M., Głuchowski A. An Evaluation of the Hygiene Practices of European Street Food Vendors and a Preliminary Estimation of Food Safety for Consumers, Conducted in Paris. Journal of food protection. 2018. № 81(10). P. 1614–1621. DOI: https://doi.org/10.4315/0362-028X.JFP-18-165
Barreira M. J., Marcos S., Flores C.V. et al. Microbiological quality of ready-to-eat street foods in Lisbon, Portugal. Discov Food. 2024. № 4. Р. 45. DOI: https://doi.org/10.1007/s44187-024-00105-8
Campos J., Gil J., Mourão J., Peixe L., Antunes P. Ready-to-eat street-vended food as a potential vehicle of bacterial pathogens and antimicrobial resistance: An exploratory study in Porto region, Portugal. International Journal of Food Microbiology. 2015. № 206. Р. 1–6. DOI: https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2015.04.016
Wiatrowski M., Czarniecka-Skubina E., Trafiałek J. Consumer Eating Behavior and Opinions about the Food Safety of Street Food in Poland. Nutrients. 2021. № 13(2). DOI: https://doi.org/10.3390/nu13020594
WHO (World Health Organization). Food safety. 2019. URL: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/food-safety
Alves A., Viveiros C., Lopes J., Nogueira A., Pires B., Afonso A. F., Teixeira C. Microbiological Contamination in Different Food Service Units Associated with Food Handling. Applied Sciences. 2021. № 11(16).. DOI: https://doi.org/10.3390/app11167241
Hoffmann S., White A. E., McQueen R. B., Ahn J. W., Gunn-Sandell L. B., Scallan Walter, E. J. Economic Burden of Foodborne Illnesses Acquired in the United States. Foodborne pathogens and disease, Advance online publication. 2024. DOI: https://doi.org/10.1089/fpd.2023.0157
Schages J., Brands B., Heldt P., Kohlmann R., Pickel A., Bockmühl D. The influence of technical and microbiological parameters on the hygienic quality of coffee from fully automated coffee machines. Journal of Bioprocessing & Biotechniques. 2018. № 8.. DOI: https://doi.org/10.4172/2155-9821.1000322
Yokouchi T. Today and tomorrow of vending machine and its services in Japan. 2010 7th International Conference on Service Systems and Service Management, Tokyo, Japan 2010. Р. 1–5. DOI: https://doi.org/10.1109/ICSSSM.2010.5530240
Fakfare P., Rittichainuwat B., Manosuthi N., Wattanacharoensil W. Customer service experience for a smart automated coffee vending machine. International Journal of Retail and Distribution Management. 2024. № 52(7-8). P. 786–800. DOI: https://doi.org/10.1108/IJRDM-02-2024-0063
Kirkpatrick K. Adding Smarts to Vending Machines Drives Convenience, Efficiency. Communications ACM. 2023. № 66(3). Р. 20-22. DOI: https://doi.org/10.1145/3579651
Selwyn N., Andrejevic M., O’Neill C., Gu X., Smith G. Facial Recognition Technology: Key Issues and Emerging Concerns. In R. Matulionyte & M. Zalnieriute (Eds.), The Cambridge Handbook of Facial Recognition in the Modern State. 2024. Р. 11–28.
Caggiano G., Marcotrigiano, V. D'Ambrosio, M. Marzocca P., Spagnuolo V, Fasano F., Diella G., Leone A. Preliminary Investigation on Hygienic-Sanitary Quality of Food Vending Machines. International journal of environmental research and public health. 2023. № 20(8). DOI: https://doi.org/10.3390/ijerph20085557
Ramirez-Olea H., Reyes-Ballesteros B., Chavez-Santoscoy R. A. Potential application of the probiotic Bacillus licheniformis as an adjuvant in the treatment of diseases in humans and animals: A systematic review. Frontiers in microbiology, 13, 993451.2022. DOI: https://doi.org/10.3389/fmicb.2022.993451
Venuti I., Ceruso M., Muscariello T., Vallone C., Sarnelli P., Varcasia G. B., Pepe T. Safety and quality assessment of hot-drinks vending machines in Southern Italy. Food Control. 2024. № 161. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2024.110376
Cardaci R., Burgassi S., Golinelli D., Nante N., Battaglia M.A., Bezzini D., Messina G. Automatic vending-machines contamination: a pilot study. Global Journal of Health Science. 2016. № 9 (2). DOI: https://doi.org/10.5539/gjhs.v9n2p63
Cayemitte P. E., Raymond P., Aider M. Bacillus cereus as an underestimated foodborne pathogen and new perspectives on its prevalence and methods of control: Critical and practical review. ACS Food Science & Technology. 2022. № 2 (8). Р. 1196–1212. DOI: https://doi.org/10.1021/acsfoodscitech.2c00173
Maciejewski G., Mokrysz S. Nowe trendy w konsumpcji na rynku kawy. Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse I Marketing. 2019. № 22(71). Р. 132–144. DOI: https://doi.org/10.22630/PEFIM.2019.22.71.31
Spence C., Carvalho F. M. The coffee drinking experience: Product extrinsic (atmospheric) influences on taste and choice. Food Quality and Preference. Elsevier Ltd. 2020. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2019.103802
Andrade A. A., Paiva A. D., Machado A. B. F. (2023). Microbiology of street food: understanding risks to improve safety. Journal of applied microbiology. № 134(8). DOI: https://doi.org/10.1093/jambio/lxad167
Bayraktar Y. (2024). Sustainability in street food: Elaboration likelihood model (ELM) and image theory perspective. International Journal of Gastronomy and Food Science. № 38. DOI: https://doi.org/10.1016/j.ijgfs.2024.101029
Tobias-Mamina R. J., Maziriri E. T. (2024). Millennial Street Food Consumption: An Integrated Theory of Reasoned Action Approach. International Review of Management and Marketing. № 13(1). Р. 11–18. DOI: https://doi.org/10.32479/irmm.13419
Kaman G. S., Yazicioğlu İ. (2024). I’m a traditionalist, I Don’t like pizza and street food: The relationship between cultural consumption habits and food preferences. International Journal of Gastronomy and Food Science. № 36. DOI: https://doi.org/10.1016/j.ijgfs.2024.100932
Seo K. H., Lee J. H. (2021). Understanding Risk Perception toward Food Safety in Street Food: The Relationships among Service Quality, Values, and Repurchase Intention. International journal of environmental research and public health. № 18(13). Р. 6826. DOI: https://doi.org/10.3390/ijerph18136826
Fusté-Forné F. (2021). Street food in New York City: Perspectives from a holiday market. International Journal of Gastronomy and Food Science. № 24. DOI: https://doi.org/10.1016/j.ijgfs.2021.100319
Al Mamun M., Turin T. C. (2016). Safety of street foods. In Food Hygiene and Toxicology in Ready-to-Eat Foods. Р. 15–29. DOI: https://doi.org/10.1016/B978-0-12-801916-0.00002-9
Tarasiuk H. M., Chahaida A. O. (2024). Tendentsii vyboru zbalansovanoho kharchuvannia spozhyvachamy posluh industrii hostynnosti. Ekonomika, upravlinnia ta administruvannia. № 1(107). S. 26–38. DOI: https://doi.org/10.26642/ema-2024-1(107)-26-38
Wu J., Gong S., Guo Z., Bai L. (2024). Street food vendors’ hygienic and handling practices in China: Checklist development and observational assessment. Food Control. № 166. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2024.110765
Ma L., Chen H., Yan H. et al. (2019). Food safety knowledge, attitudes, and behavior of street food vendors and consumers in Handan, a third tier city in China. BMC Public Health. № 19. Р. 1128. DOI: https://doi.org/10.1186/s12889-019-7475-9
Oladipo-Adekeye O. T., Tabit F. T. (2021). The food safety knowledge of street food vendors and the sanitary compliance of their vending facilities, Johannesburg, South Africa. Journal of Food Safety. № 41(4). DOI: https://doi.org/10.1111/jfs.12908
Czarniecka-Skubina E., Trafiałek J., Wiatrowski M., Głuchowski A. (2018). An Evaluation of the Hygiene Practices of European Street Food Vendors and a Preliminary Estimation of Food Safety for Consumers, Conducted in Paris. Journal of food protection. № 81(10). P. 1614–1621. DOI: https://doi.org/10.4315/0362-028X.JFP-18-165
Barreira M. J., Marcos S., Flores C.V. et al. (2024). Microbiological quality of ready-to-eat street foods in Lisbon, Portugal. Discov Food. № 4. Р. 45. DOI: https://doi.org/10.1007/s44187-024-00105-8
Campos J., Gil J., Mourão J., Peixe L., Antunes P. (2015). Ready-to-eat street-vended food as a potential vehicle of bacterial pathogens and antimicrobial resistance: An exploratory study in Porto region, Portugal. International Journal of Food Microbiology. № 206. Р. 1–6. DOI: https://doi.org/10.1016/j.ijfoodmicro.2015.04.016
Wiatrowski M., Czarniecka-Skubina E., Trafiałek J. (2021). Consumer Eating Behavior and Opinions about the Food Safety of Street Food in Poland. Nutrients. № 13(2). DOI: https://doi.org/10.3390/nu13020594
WHO (World Health Organization). Food safety. (2019). Available at: https://www.who.int/news-room/fact-sheets/detail/food-safety
Alves A., Viveiros C., Lopes J., Nogueira A., Pires B., Afonso A. F., Teixeira C. (2021). Microbiological Contamination in Different Food Service Units Associated with Food Handling. Applied Sciences. № 11(16). DOI: https://doi.org/10.3390/app11167241
Hoffmann S., White A. E., McQueen R. B., Ahn J. W., Gunn-Sandell L. B., Scallan Walter, E. J. (2024). Economic Burden of Foodborne Illnesses Acquired in the United States. Foodborne pathogens and disease, Advance online publication. DOI: https://doi.org/10.1089/fpd.2023.0157
Schages J., Brands B., Heldt P., Kohlmann R., Pickel A., Bockmühl D. (2018). The influence of technical and microbiological parameters on the hygienic quality of coffee from fully automated coffee machines. Journal of Bioprocessing & Biotechniques. № 8. DOI: https://doi.org/10.4172/2155-9821.1000322
Yokouchi T. (2010). Today and tomorrow of vending machine and its services in Japan. 2010 7th International Conference on Service Systems and Service Management, Tokyo, Japan. Р. 1–5. DOI: https://doi.org/10.1109/ICSSSM.2010.5530240
Fakfare P., Rittichainuwat B., Manosuthi N., Wattanacharoensil W. (2024). Customer service experience for a smart automated coffee vending machine. International Journal of Retail and Distribution Management. № 52(7-8). P. 786–800. DOI: https://doi.org/10.1108/IJRDM-02-2024-0063
Kirkpatrick K. (2023). Adding Smarts to Vending Machines Drives Convenience, Efficiency. Communications ACM. № 66(3). Р. 20-22. DOI: https://doi.org/10.1145/3579651
Selwyn N., Andrejevic M., O’Neill C., Gu X., Smith G. (2024). Facial Recognition Technology: Key Issues and Emerging Concerns. In R. Matulionyte & M. Zalnieriute (Eds.), The Cambridge Handbook of Facial Recognition in the Modern State. Р. 11–28.
Caggiano G., Marcotrigiano, V. D'Ambrosio, M. Marzocca P., Spagnuolo V, Fasano F., Diella G., Leone A. (2023). Preliminary Investigation on Hygienic-Sanitary Quality of Food Vending Machines. International journal of environmental research and public health. № 20(8). DOI: https://doi.org/10.3390/ijerph20085557
Ramirez-Olea H., Reyes-Ballesteros B., Chavez-Santoscoy R. A. (2022). Potential application of the probiotic Bacillus licheniformis as an adjuvant in the treatment of diseases in humans and animals: A systematic review. Frontiers in microbiology, 13. DOI: https://doi.org/10.3389/fmicb.2022.993451
Venuti I., Ceruso M., Muscariello T., Vallone C., Sarnelli P., Varcasia G. B., Pepe T. (2024). Safety and quality assessment of hot-drinks vending machines in Southern Italy. Food Control. № 161. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodcont.2024.110376
Cardaci R., Burgassi S., Golinelli D., Nante N., Battaglia M.A., Bezzini D., Messina G. (2016). Automatic vending-machines contamination: a pilot study. Global Journal of Health Science. № 9 (2). Р. 63. DOI: https://doi.org/10.5539/gjhs.v9n2p63
Cayemitte P. E., Raymond P., Aider M. (2022). Bacillus cereus as an underestimated foodborne pathogen and new perspectives on its prevalence and methods of control: Critical and practical review. ACS Food Science & Technology. № 2 (8). Р. 1196–1212. DOI: https://doi.org/10.1021/acsfoodscitech.2c00173
Maciejewski G., Mokrysz S. (2019). Nowe trendy w konsumpcji na rynku kawy. Zeszyty Naukowe SGGW, Polityki Europejskie, Finanse I Marketing. № 22(71). Р. 132–144. DOI: https://doi.org/10.22630/PEFIM.2019.22.71.31
Spence C., Carvalho F. M. (2020). The coffee drinking experience: Product extrinsic (atmospheric) influences on taste and choice. Food Quality and Preference. Elsevier Ltd. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodqual.2019.103802