ОСОБЛИВОСТІ РОЗВИТКУ ВИНОРОБСТВА У ПЕРСПЕКТИВНИХ ВИНОРОБНИХ РЕГІОНАХ УКРАЇНИ
Анотація
Україна є аграрно-індустріальною державою із багатовіковими традиціями розвитку сільськогосподарських галузей виробництва. Виноробство стало однією з перспективних галузей, завдяки яким Україна заявила про себе по всьому світу, про що свідчать перемоги та відзнаки міжнародного рівня. Військова агресія Росії спричинила величезні збитки виноробному потенціалу України, починаючи з 2014 року, хоча експерти максимально травматичним називають 2022 рік. Не зважаючи на труднощі, які ускладнюють розвиток галузі, виновиробництво поступово відновлюється в умовах війни. Через втрату значних виноробних площ внаслідок окупації територій, активних бойових дій, замінувань, тощо все активніше почали розвиватись виноробні потужності нетипово виноробних регіонів України. Метою даного дослідження став аналіз особливостей виробництва вина у «невиноробних» регіонах України, зважаючи на особливості регіонів. Для цього в ході дослідження було вивчено фактори, що мають потенційний вплив на органолептичні якості вина в процесі вирощування винограду та виготовлення напою. Серед факторів, що впливають на якість та органолептику готового напою експерти (як українські, так і міжнародні) виділяють зміну кліматичних умов, що призводить не лише до зміни спеціалізації виробництва (вибір сортового різноманіття), але й до зміни органолептики готового продукту. Так на міцність вина впливає середньорічна температура: чим вищі температури, тим швидше дозрівають солодші ягоди, але з меншим вмістом соку. Це призводить до потреби більшого використання води в технологічному процесі та підвищення міцності напою на момент закінчення бродіння. Зміна ґрунтових характеристик також може значно впливати на органолептику готового напою. Також важливим є мікробне природне обсіменіння ягід, що також значно впливає і на міцніть вина, і на його органолептичні показники, не зважаючи на використання комерційних штамів. Саме тому вивчення маркетологічних вподобань українців та особливостей напоїв в кожному з регіонів України є важливим завданням для розвитку галузі та становить перспективу подальших досліджень.
Посилання
Бабич І.М., Бондар М.В., Бойко П.М. Вплив грунтово-кліматичних умов вирощування винограду на якість столових червоних вин. S World Journal. 2021. Т. 7 № 1. С. 70 76. DOI: https://doi.org/10.30888/2663-5712.2021-07-01-049
Бойчук О.О. Вплив автохтонних штамів винних дріжджів Saccharomyces cerevisiae на сенсорні характеристики вин Каберне Совіньйон. Вісник ЛТЕУ. Технічні науки. 2017. № 18. С. 128 131.
Брикова Т. Виноробство та виноградорство в Україні: енотуризм, міжнародне співробітництво та мистецтво сомельє в умовах війни. Інновації та технології в сфері послуг і харчування. 2024. № 3 Вип. 13. С. 12 18. DOI: https://doi.org/10.32782/2708-4949.3(13).2024.2
Гуменюк О.Л. Технологія бродильних виробництв / за ред. Хребтань О.Б. Чернігів : НУЧП. 2020. 143 с.
Закон України. «Про виноград та виноградне вино». Відомості Верховної Ради України. 2005. № 31, ст.419. Документ 2662-IV. Редакція від 29.12.2024. URL: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2662-15#Text
Іванів Р.Г., Галян Д.В., Грещак М.Ю., Петрик С.В., Петрик А.В. Позиціонування підприємства на ринку вина в сучасних умовах. Академічні візії. 2023. № 16. С. 1 8. DOI: http://dx.doi.org/10.5281/zenodo.7777257
Івахненко О., Калюжная О., Стрельников Л. Вивчення деяких властивостей дріжджів для отримання червоних виноматеріалів. І International Scientific and Practical Internet-Conference «Biotechnology: experience, traditions and innovations». Київ, 14-15 грудня 2016. С. 117 121.
Литвиненко А.С., Двінських Н.В. Вибір посівного матеріалу для виготовлення напоїв спиртового бродіння. VІІІ Міжнародна науково-практична конференція. Національний фармацевтичний університет. 2019. С. 296-297.
Статистика погоди. Кліматичні дані за роками та місяцями. Метеопост. URL: https://meteopost.com/weather/climate/#google_vignette
Турчиняк М.К., Полотай Б.Я., Даньчишин А.А. Українське виноробство в умовах війни. Індустрія туризму і гостинності в Центральній та Східній Європі. 2024. № 11. С. 35 42. DOI: https://doi.org/10.32782/tourismhospcee-11-4
Dudić B., Mittelman A., Gubỉniová K., Bartáková G.P., Kader S., Zejak D., Spalević V. Wine industry and wine markets: dynamics, challenges, and implications of globalization. AGROFOR International Journal, 2024. Vol. 9, № 1. DOI: https://doi.org/10.7251/AGREN2401027D
Enache P.A. The world market of the wine sector. International Symposium «Agrarian Economy and Rural Development-Trends and Challenges» Bucharest: The Research Institute for Agricultural Economy and Rural Development. 2023. P. 245-251. URL: https://hdl.handle.net/10419/301787
Statista. Ukraine: Gross domestic product (GDP) from 1996 to 2029. Economy & Politics. International. 2024. URL: https://www.statista.com/statistics/296140/ukraine-gross-domestic-product/
Statista. Wine production worldwide from 1990 to 2023. Agriculture & Farming. 2024. URL: https://www.statista.com/statistics/397870/global-wine-production/
Suzzi G., Arfelli G., Schirone M., Corsetti A., Perpetuini G., Tofalo R. Effect of grape indigenous Saccharomyces cerevisiae strains on Montepulciano d'Abruzzo red wine quality. Food Research International. 2012. Vol. 46, № 1. P. 22 29. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodres.2011.10.046
Osipova L, Radionova O, Кhodakov А, Tkachenko L, Abramova T. The current state and trends of processing secondary raw materials of winemaking in Ukraine. Food science and technology. 2021. Vol. 15. № 2. P. 50 60. DOI: https://doi.org/10.15673/fst.v15i2.2031
Solodka L.O., Kryvda M.I., Kostenok S.V., Smurov G.O. Мікробне обсіменіння зерен пшениці, вирощеної в житомирському поліссі. Bulletin of Sumy National Agrarian University. The series: Veterinary Medicine. 2021. Vol. 4, № 55. P. 24 30. DOI: https://doi.org/10.32845/bsnau.vet.2021.4.4
Wang A., Lin A., Royal I., Ruley M., Narasimhan P. 2024. Navigating Climate Change in the Wine Industry–Cultivation, Production, & Market Dynamics. Worcester Polytechnic Institute. URL: http://www.wpi.edu/academics/ugradstudies/project-learning.html
Wines of Ukraine. 07.03.2024. Wines of Ukraine на ProWein 2024: досягнення, розвиток, нові перспективи. Напої. Технології та Інновації. URL: https://techdrinks.info/wines-of-ukraine-na-prowein-2024-dosyagnennya-rozvytok-novi-perspektyvy/
Babych І. М., Bomdar М. V., Boiko P .М. (2021) Vplyv hruntovo-klimatychnykh umov vyroshchuvannya vynohradu na yakistʹ stolovykh chervonykh vyn [The influence of soil and climatic conditions of grape growing on the quality of red table wines]. S World Journal, no. 7(1), pp. 70 76. DOI: https://doi.org/10.30888/2663-5712.2021-07-01-049
Boichuk О. О. (2017) Vplyv avtokhtonnykh shtamiv vynnykh drizhdzhiv Saccharomyces cerevisiae na sensorni kharakterystyky vyn Kaberne Sovinʹyon [The influence of autochthonous strains of wine yeast Saccharomyces cerevisiae on the sensory characteristics of Cabernet Sauvignon wines]. Bull. LTEU. Technical Science, no. (18), pp. 128 131.
Brykova Т. (2024) Vynorobstvo ta vynohradorstvo v Ukrayini: enoturyzm, mizhnarodne spivrobitnytstvo ta mystetstvo somelʹye v umovakh viyny [Winemaking and viticulture in Ukraine: wine tourism, international cooperation and the art of sommelier in times of war]. Innovatsiyi ta tekhnolohiyi v sferi posluh i kharchuvannya, no. (3 (13)), pp. 12 18. DOI: https://doi.org/10.32782/2708-4949.3(13).2024.2
Gumeniuk О. L. (2020) Tekhnolohiya brodylʹnykh vyrobnytstv [Fermentation production technology]. Ed. by Hrebtan’ О.B. Chernihiv: National University ‘Chernihiv Politehnic’. 143 p.
The Law of Ukraine. (2005) «Pro vynohrad ta vynohradne vyno» [About grapes and grape wine]. Verhovna Rada of Ukraine Bulletin, no. (31), art. 419. Document 2662-IV. Edition from 29.12.2024. Available at: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2662-15#Text (Accessed 14.03.2025)
Ivaniv R.G., Galyan D.V., Greschak М.Yu., Petryk S.V., Petryk А.V. (2023) Pozytsionuvannya pidpryyemstva na rynku vyna v suchasnykh umovakh [Positioning of the enterprise in the wine market in modern conditions]. Akademichni viziyi, no. (16), pp. 1 8. DOI: http://dx.doi.org/10.5281/zenodo.7777257
Ivahnenko О., Kaliuzhnaya О., Strelnikov L. (2016) Vyvchennya deyakykh vlastyvostey drizhdzhiv dlya otrymannya chervonykh vynomaterialiv [Study of some properties of yeast for obtaining red wine materials]. In І International Scientific and Practical Internet-Conference «Biotechnology: experience, traditions and innovations» (pp. 117 121). Kyiv.
Lytvynenko А. S., Dvinskyi N. V. (2019) Vybir posivnoho materialu dlya vyhotovlennya napoyiv spyrtovoho brodinnya [Selection of seed material for the production of alcoholic fermentation beverages]. In VIII Mizhnarodna naukovo-praktychna konferentsiya (pp. 296 297). Kharkiv: National University of Pharmacy.
Weather Statistics. Climate data according years and months. Meteopost. Available at: https://meteopost.com/weather/climate/#google_vignette (Accessed 19.03.2025).
Turchyniak М. К., Polotai B. Ya., Danchyshyn А. А. (2024) Ukrayinsʹke vynorobstvo v umovakh viyny [Ukrainian winemaking in times of war]. Tourism and Hospitality Industry in Central and Eastern Europe, no. (11), pp. 35 42. DOI: https://doi.org/10.32782/tourismhospcee-11-4
Dudić B., Mittelman A., Gubỉniová K., Bartáková G. P., Kader S., Zejak D., Spalević V. (2024) Wine industry and wine markets: dynamics, challenges, and implications of globalization. AGROFOR International Journal, no. 9(1). DOI: https://doi.org/10.7251/AGREN2401027D
Enache P. A. (2023) The world market of the wine sector. In Agrarian Economy and Rural Development-Trends and Challenges. International Symposium. 14th Edition (pp. 245-251). Bucharest: The Research Institute for Agricultural Economy and Rural Development. Available at: https://hdl.handle.net/10419/301787
Statista. (July 29, 2024) Ukraine: Gross domestic product (GDP) from 1996 to 2029. Economy & Politics. International. Available at: https://www.statista.com/statistics/296140/ukraine-gross-domestic-product/ (Accessed 10.03.2025).
Statista. (June 5, 2024). Wine production worldwide from 1990 to 2023. Agriculture & Farming. Available at: https://www.statista.com/statistics/397870/global-wine-production/ (Accessed 10.03.2025).
Suzzi G., Arfelli G., Schirone M., Corsetti A., Perpetuini G., Tofalo R. (2012) Effect of grape indigenous Saccharomyces cerevisiae strains on Montepulciano d'Abruzzo red wine quality. Food Research International, no. 46(1), pp. 22 29. DOI: https://doi.org/10.1016/j.foodres.2011.10.046
Osipova L, Radionova O, Кhodakov А, Tkachenko L, Abramova T. (2021) The current state and trends of processing secondary raw materials of winemaking in Ukraine. Food science and technology. no. 15(2), pp. 50 60. DOI: https://doi.org/10.15673/fst.v15i2.2031
Solodka L. O., Kryvda M. I., Kostenok S. V., Smurov G. O. (2021) Mikrobne obsimeninnya zeren pshenytsi, vyroshchenoyi v zhytomyrsʹkomu polissi [Microbial inoculation of wheat grains grown in Zhytomyr Polissya]. Bulletin of Sumy National Agrarian University. The series: Veterinary Medicine, no. (4 (55)), pp. 24 30. DOI: https://doi.org/10.32845/bsnau.vet.2021.4.4
Wang A., Lin A., Royal I., Ruley M., Narasimhan P. (2024) Navigating Climate Change in the Wine Industry–Cultivation, Production, & Market Dynamics. Worcester Polytechnic Institute. Available at: http://www.wpi.edu/academics/ugradstudies/project-learning.html (Accessed 17.03.2025).
Wines of Ukraine. (2024). Wines of Ukraine na ProWein 2024: dosyahnennya, rozvytok, novi perspektyvy [Wines of Ukraine at ProWein 2024: achievements, development, new perspectives]. Napoi. Technologii ta innovatsii. Available at: https://techdrinks.info/wines-of-ukraine-na-prowein-2024-dosyagnennya-rozvytok-novi-perspektyvy/ (Accessed 27.03.2025).