ФУНКЦІОНАЛЬНИЙ НАПІЙ ВІДНОВЛЮВАЛЬНОЇ ДІЇ ДЛЯ СПОРТСМЕНІВ, ВЛАСТИВОСТІ ТА ПОКАЗНИКИ ЯКОСТІ
Анотація
Ігровим видам спорту зазвичай властиві інтенсивні фізичні та емоційні навантаження на спортсменів. Перепруження всіх органів та систем організму людини супроводжується втратами рідини, електролітів та енергії. Компенсувати такий дисбаланс можливо і доцільно шляхом споживання продуктів з фізіологічно функціональними інгредієнтами. На сьогодні спортивними лікарями та нутриціологами визначено роль макро- та мікронутрієнтів у відновленні організму спортсменів. Актуальним завданням для технологів є пошук найбільш раціональних форм лінійки продуктів для спортсменів, визначення природної сировинної бази з високим індексом харчової щільності фізіологічно функціональних інгредієнтів. Показано, що на різних фазах фізичних навантажень найбільшу відновлювальну дію мають рідкі продукти, які в короткий час дозволяють нівелювати виснаження внутрішніх ресурсів, а їхнє своєчасне та повноцінне поповнення є вкрай необхідним. Проведено аналіз потреб спортсменів у відновлювальних напоях та визначено їх функції. Встановлено, що функціональні напої відіграють важливу роль у спортивному харчуванні, сприяючи відновленню організму після фізичних навантажень, поповненню енергетичних ресурсів та підтримці водно-сольового балансу. Досліджено різні види харчової сировини, що є основою рецептурної композиції напоїв та постачальниками необхідних фізіологічно функціональних інгредієнтів. Розроблено рецептурну основу напою, регулярне вживання якого сприятиме покращенню загальної спортивної продуктивності та скороченню часу на відновлення. Показано, що кіноа, ізолят горохового білку, топінамбур, насіння льону та інші компоненти забезпечують формування продукту, що за показниками якості відповідає функції бажаності. Визначено органолептичні показники: зовнішній вигляд та консистенція, смак, аромат, післясмак, які засвідчили відмінну якість продукту. Проаналізовано показники безпеки, що підтвердили мікробіологічну стабільність напою під час зберігання при температурі за температури 4-6 оС. Рекомендовано виготовляти функціональний напій у закладах ресторанного господарства спортивного спярмування.
Посилання
Aragon, A. A., & Schoenfeld, B. J. Nutrient timing revisited: is there a post-exercise anabolic window? Journal of the International Society of Sports Nutrition, 2013. No. 10 (1). Vol. 5. P. 8. DOI: https://doi.org/10.1186/1550-2783-10-5
Babault, N., Païzis, C., Deley, G., Guérin-Deremaux, L., Saniez, M. H., Lefranc-Millot, C., & Allaert, F. A. Pea proteins oral supplementation promotes muscle thickness gains during resistance training: a double-blind, randomized, Placebo-controlled clinical trial vs. Whey protein. Journal of the International Society of Sports Nutrition, 2015. No. 12(1). Р. 3. DOI: https://doi.org/10.1186/s12970-014-0064-5
Desbrow Ben, Jansen Sarah, Barrett Abby, Leveritt Michael D., Irwin Christopher. Comparing the rehydration potential of different milk-based drinks to a carbohydrate–electrolyte beverage. Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism, 2014. Vol. 39. № 12. Р. 1366-1372. DOI: https://doi.org/10.1139/apnm-2014-0174
Dessie Ashagrie Tafere. Chemical composition and uses of Honey: A Review. Journal of Food Science and Nutrition Research, 2021. Vol. 4. №. 3 Р. 197. DOI: https://doi.org/10.26502/jfsnr.2642-11000072
Eman Alamri, Amany Basuny, Hala Bayomy. Quinoa Seeds (Chenopodium Quinoa): Nutritional Value and Potential Biological Effects on Hyperglycemic Rats. Journal of King Saud University – Science, 2023 Vol. 35. Issue 1. P. 3. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jksus.2022.102427
Jagim A.R., Fields J.B., Magee M., Kerksick C., Luedke J., Erickson J. The influence of sport nutrition knowledge on body composition and perceptions of dietary requirements in collegiate athletes. Nutrients, 2021. Vol. 13, No 7. Р. 2239. DOI: https://doi.org/10.3390/nu13072239
Kerksick C.M., Wilborn C.D., Roberts M.D., Smith-Ryan A., Kleiner S.M., Jäger R. et al. ISSN exercise & sports nutrition review update: research & recommendations. J. Int. Soc. Sports Nutr, 2018. Vol. 15. No 1. Р. 38. DOI: https://doi.org/10.1186/s12970-018-0242-y
McCartney D., Desbrow B., Irwin C. The effect of fluid intake following dehydration on subsequent athletic and cognitive performance: a systematic review and metaanalysis. Sports Med Open, 2017. Vol. 3. No 1. P. 13. DOI: https://doi.org/10.1186/s40798-017-0079-y
Mizumura, K., Taguchi, T. Delayed onset muscle soreness: Involvement of neurotrophic factors. The journal of physiological sciences: JPS, 2016. 66(1), Р. 43-52. DOI: https://doi.org/10.1007/s12576-015-0397-0
Mohamed Saat, Rabindarjeet Singh, Roland Gamini Sirisinghe, Mohd Nawawi. Rehydration after Exercise with Fresh Young Coconut Water, Carbohydrate-Electrolyte Beverage and Plain Wate. Journal of Physiological Anthropology and Applied Human Science, 2002. Vol. 21. Issue 2. P. 93-104. DOI: https://doi.org/10.2114/jpa.21.93
Orrù, S., Imperlini, E., Nigro, E., Alfieri, A., Cevenini, A., Polito, R., Daniele, A., Buono, P., & Mancini, A. Role of Functional Beverages on Sport. Performance and Recovery. Nutrients, 2018. No. 10(10), Р. 1470. DOI: https://doi.org/10.3390/nu10101470
Pérez-Castillo, Í. M., Williams, J. A., López-Chicharro, J., Mihic, N., Rueda, R., Bouzamondo, H., & Horswill, C. A. Compositional Aspects of Beverages Designed to Promote Hydration Before, During, and After Exercise: Concepts Revisited. Nutrients, 2023. No. 16(1), Р. 17. DOI: https://doi.org/10.3390/nu16010017
Popenoe Hugh. Lost crops of the Incas: little-known plants of the Andes with promise for worldwide cultivation. Washington, D.C.: National Academy Press, 1989. P. 149.
Maughan R. J. Development and efficacy of carbohydrate-electrolyte sports drinks. Trends in Food Science & Technology, 1991. Vol. 2. P. 162-165. DOI: https://doi.org/10.1016/0924-2244(91)90670-E
Ramaswamy, L., & Fathima, F. Z. Formulation and Acceptability of Sports Drinks using Fruit Juices and Tender Coconut Water. CORD, 2017. 33(1), Р. 62-68. DOI: https://doi.org/10.37833/cord.v33i1.55
N. J. Rehrer, L. M. Burke. Sweat losses during various sports. Australian Journal of Nutrition and Dietetics, 1996. V. 53. P. 13-16.
Yanelis Ruiz1, Mario A. García. Isotonic sports drinks: formulation and physiological effects of their consumption. Rev. Qhalikay, 2022. Vol. 6. No. 2. Р. 73-84. DOI: https://doi.org/10.33936/qkrcs.v6i2.4534
Біленька, І., Тележенко, Л., & Біленький, П. Напої як незамінний компонент раціону харчування спортсменів. Scientific Works, 2024. № 88(2). C. 20-31. DOI: https://doi.org/10.15673/swonaft.v88i2.3031
Земцова І.І. Спортивна фізіологія : навч. посіб. Київ : Олімп. літ., 2008. С. 32.
Земцова І.І. Сучасні концепції харчування спортсменів. Спортивна медицина. 2012. № 2. С. 78.
Зубар Н.М. Основи фізіології та гігієни харчування: підручник. Київ : Центр учбової літератури. 2010. С. 16.
Мельніков А., Шинкарук В., Яковлев Р. Оцінка впливу харчування на фізичний розвиток спортсменів. Академічні візії. 2024. Вип. 29. С. 8.
Aragon, A. A., & Schoenfeld, B. J. (2013). Nutrient timing revisited: is there a post-exercise anabolic window?. Journal of the International Society of Sports Nutrition. no. 10 (1), vol. 5. p. 8. DOI: https://doi.org/10.1186/1550-2783-10-5
Babault, N., Païzis, C., Deley, G., Guérin-Deremaux, L., Saniez, M. H., Lefranc-Millot, C., & Allaert, F. A. (2015). Pea proteins oral supplementation promotes muscle thickness gains during resistance training: a double-blind, randomized, Placebo-controlled clinical trial vs. Whey protein. Journal of the International Society of Sports Nutrition. no. 12(1). р. 3. DOI: https://doi.org/10.1186/s12970-014-0064-5
Desbrow Ben, Jansen Sarah, Barrett Abby, Leveritt Michael D., Irwin Christopher (2014). Comparing the rehydration potential of different milk-based drinks to a carbohydrate–electrolyte beverage. Applied Physiology, Nutrition, and Metabolism. vol. 39. no. 12. рp. 1366-1372. DOI: https://doi.org/10.1139/apnm-2014-0174
Dessie Ashagrie Tafere (2021). Chemical composition and uses of Honey: A Review. Journal of Food Science and Nutrition Research. vol. 4. no. 3. р. 197. DOI: https://doi.org/10.26502/jfsnr.2642-11000072
Eman Alamri, Amany Basuny, Hala Bayomy (2023). Quinoa Seeds (Chenopodium Quinoa): Nutritional Value and Potential Biological Effects on Hyperglycemic Rats. Journal of King Saud University – Science. vol. 35. issue 1. р. 3. DOI: https://doi.org/10.1016/j.jksus.2022.102427
Jagim A. R., Fields J. B., Magee M., Kerksick C., Luedke J., Erickson J. (2021). The influence of sport nutrition knowledge on body composition and perceptions of dietary requirements in collegiate athletes. Nutrients. vol. 13. no 7. р. 2239. DOI: https://doi.org/10.3390/nu13072239
Kerksick C.M., Wilborn C.D., Roberts M.D., Smith-Ryan A., Kleiner S.M., Jäger R. et al. (2018). ISSN exercise & sports nutrition review update: research & recommendations. J. Int. Soc. Sports Nutr. vol. 15. no 1. р. 38. DOI: https://doi.org/10.1186/s12970-018-0242-y
McCartney D., Desbrow B., Irwin C. (2017). The effect of fluid intake following dehydration on subsequent athletic and cognitive performance: a systematic review and metaanalysis. Sports Med Open. vol. 3. no 1. p. 13. DOI: https://doi.org/10.1186/s40798-017-0079-y
Mizumura, K., Taguchi, T. (2016). Delayed onset muscle soreness: Involvement of neurotrophic factors. The journal of physiological sciences: JPS. no. 66(1), pр. 43-52. DOI: https://doi.org/10.1007/s12576-015-0397-0
Mohamed Saat, Rabindarjeet Singh, Roland Gamini Sirisinghe, Mohd Nawawi (2002). Rehydration after Exercise with Fresh Young Coconut Water, Carbohydrate-Electrolyte Beverage and Plain Wate. Journal of PHYSIOLOGICAL ANTHROPOLOGY and Applied Human Science. vol. 21. issue 2. pp. 93-104. DOI: https://doi.org/10.2114/jpa.21.93
Orrù, S., Imperlini, E., Nigro, E., Alfieri, A., Cevenini, A., Polito, R., Daniele, A., Buono, P., & Mancini, A. (2018). Role of Functional Beverages on Sport Performance and Recovery. Nutrients. no. 10(10). p. 1470. DOI: https://doi.org/10.3390/nu10101470
Pérez-Castillo, Í. M., Williams, J. A., López-Chicharro, J., Mihic, N., Rueda, R., Bouzamondo, H., & Horswill, C. A. (2023). Compositional Aspects of Beverages Designed to Promote Hydration Before, During, and After Exercise: Concepts Revisited. Nutrients. no. 16(1). р. 17. DOI: https://doi.org/10.3390/nu16010017
Popenoe Hugh. (1989). Lost crops of the Incas: little-known plants of the Andes with promise for worldwide cultivation. Washington, D.C.: National Academy Press. p. 149.
Maughan R.J. (1991). Development and efficacy of carbohydrate-electrolyte sports drinks. Trends in Food Science & Technology. vol. 2. pp. 162-165. DOI: https://doi.org/10.1016/0924-2244(91)90670-E
Ramaswamy, L., & Fathima, F. Z. (2017). Formulation and Acceptability of Sports Drinks using Fruit Juices and Tender Coconut Water. CORD. no. 33(1). pp. 62-68. DOI: https://doi.org/10.37833/cord.v33i1.55
Rehrer N. J., Burke L. M. (1996) Sweat losses during various sports. Australian Journal of Nutrition and Dietetics. v. 53. pp. 13-16.
Yanelis Ruiz1, Mario A. García. (2022). Isotonic sports drinks: formulation and physiological effects of their consumption. Rev. Qhalikay, vol. 6. no. 2. рp. 73-84. DOI: https://doi.org/10.33936/qkrcs.v6i2.4534
Bilenka, I., Telezhenko, L., & Bilenkyi, P. (2024). Napoi yak nezaminnyi komponent ratsionu kharchuvannia sportsmeniv. [Drinks as an essential component of the diet nutrition athletes]. Scientific Works. no. 88(2). pp. 20-31. DOI: https://doi.org/10.15673/swonaft.v88i2.3031 (in Ukrainian)
Zemtsova I. I. (2008). Sportyvna fiziolohiia [Sports Physiology]: navch. posib. Kyiv : Olimp. lit. p. 32 (in Ukrainian)
Zemtsova I. I. (2012). Suchasni kontseptsii kharchuvannia sportsmeniv [Modern concepts of nutrition for athletes]. Sportyvna medytsyna. no. 2. p. 78. (in Ukrainian)
Zubar N. M. (2010). Osnovy fiziolohii ta hihiieny kharchuvannia [Fundamentals of Physiology and Hygiene of Nutrition]: pidruchnyk. Kyiv: Tsentr uchbovoi literatury. p. 16. (in Ukrainian)
Melnikov A., Shynkaruk V., Yakovlev R. (2024). Otsinka vplyvu kharchuvannia na fizychnyi rozvytok sportsmeniv. [Evaluation of the impact of nutrition on the physical development of athletes]. Akademichni vizii. is. 29. p. 8. (in Ukrainian)